Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wat is een gevelvrije rolsteiger?

Bij de nieuwe opbouwmethode voor rolsteigers zie ook dat er gevelvrije varianten worden aangeboden. Maar wat betekent dat nu? Hieronder leggen we het uit en lees je wat de voordelen voor jou kunnen zijn.

Gevelvrije rolsteiger

Je kan een rolsteiger opbouwen vrij in een ruimte of direct aan een gevel. Dat laatste zie je in de praktijk wel het meest voorkomen. Als jouw werk zich ook voornamelijk afspeelt langs de gevel, dan is een gevelvrije rolsteiger voor jou een goede optie.

Een gevelvrije rolsteiger betekent dat je aan de gevelzijde geen leuningen of diagonalen plaats. Hierdoor kunnen ramen makkelijk open en kan je je werk aan de gevel vrij bereiken. Een vereiste is wel dat je je rolsteiger binnen 15cm van de gevel plaatst, zodat deze je kan tegenhouden bij een eventuele val en je niet tussen de steigervloer en de gevel naar beneden kan vallen. De gevel is nu je “leuning” geworden.

Voordelen van een gevelvrije rolsteiger

- Ramen kunnen makkelijk open
- Al het werk aan de gevel is vrij bereikbaar

Rolsteiger opbouwmethode sinds 1 januari 2018

Er gebeuren helaas nog altijd veel incidenten met rolsteigers. Om dit aantal incidenten te verminderen is er sinds 1 januari 2018 een nieuwe verplichte rolsteiger opbouwmethode. Volgens deze voorschriften, die zijn vastgelegd in het A-blad “Rolsteigers”, moet je tijdens het opbouwen, afbouwen en werken altijd zorgen dat je achter een leuning staat. De nieuwe leuningen die de fabrikanten hiervoor hebben ontwikkeld, hebben in de markt verschillende benamingen, zoals voorloopleuning, AGS (Advanced Guardrail System), Safe-Quick guardrail of zoals we hem bij Skyworks noemen, de Secure leuning. Het voordeel van de Secure leuning is dat deze de traditionele horizontaal en diagonaal schoren vervangt. Dit betekent minder materiaal en minder handelingen om deze te plaatsen. Hierdoor werk je niet alleen veiliger maar ook sneller.

Smalle of brede gevelvrije rolsteiger

De gevelvrije rolsteigers zijn in twee uitvoeringen te verkrijgen, namelijk smal (75cm) en breed (135cm). Bij het opbouwen van beide rolsteigers zit wel een klein verschil. Bij de smalle gevelvrije rolsteiger plaats je alleen een Secure leuning aan de buitenzijde van de steiger (de gevel is de binnenzijde). Bij een brede gevelvrije rolsteiger plaats je de Secure leuning in het midden van het frame, direct naast het platform en aan de buitenzijde plaats je 2 diagonaalschoren. Deze zijn belangrijk, omdat ze zorgen voor een stevig verband in de steiger. In het midden van de Skyworks opbouwframes zit een nokje waar de klauw van de Secure leuning overheen past. Hierdoor kan de leuning nooit wegschuiven. Dit zorgt voor extra veiligheid.

Opbouwinstructie gevelvrije rolsteiger

In de Tips en trucs sectie geven we meer praktische aanwijzingen voor het opbouwen van een rolsteiger. Er is ook een is ook een speciale verkorte opbouwinstructie voor de brede gevelvrije rolsteiger. De complete montagehandleidingen voor de rolsteigers kan je downloaden via de Support sectie. 

Is de gevelvrije rolsteiger met secure leuningen de beste optie voor jou?

Bekijk dan ons complete aanbod rolsteigers in de webshop.

Wil je meer weten?

Onze verkoopadviseurs staan voor jou klaar om je te helpen bij de beste keuze. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten door tijdens kantooruren te bellen met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Deel dit via LinkedinDeel dit via Facebook
Deel dit via Mail

Deel dit via Whatsapp
terug naar overzicht
Wat is een gevelvrije rolsteiger?

Het laatste nieuws