Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wat is een gevelvrije rolsteiger?

Je kan een rolsteiger opbouwen vrij in de ruimte of aan de gevel. Dat laatste zie je in de praktijk wel het meest voorkomen. Als jouw werk zich ook voornamelijk afspeelt langs de gevel, dan is een gevelvrije rolsteiger voor jou een goede optie. Een gevelvrije rolsteiger betekent dat je aan de gevelzijde geen voorloopleuningen of diagonalen plaats. Hierdoor kunnen ramen makkelijk open en kan je je werk aan de gevel vrij bereiken. Een vereiste is wel dat je je rolsteiger binnen 15 cm van de gevel plaatst, zodat deze je kan tegenhouden bij een val en je niet tussen de steigervloer en de gevel naar beneden kan vallen. De gevel is nu je “leuning”.

Voordelen van een gevelvrije rolsteiger

  • Ramen kunnen makkelijk open
  • Al het werk aan de gevel is vrij bereikbaar

Rolsteiger opbouwmethode sinds 1 januari 2018

Er gebeuren helaas nog altijd veel incidenten met rolsteigers. Om dit aantal incidenten te verminderen is er sinds 1 januari 2018 een nieuwe verplichte rolsteiger opbouwmethode. Met deze opbouwmethode moet je tijdens het opbouwen, afbouwen en werken altijd achter een leuning staan. Deze nieuwe leuningen hebben in de markt verschillende benamingen, zoals voorloopleuning, AGS (Advanced Guardrail System), safe-quick guardrail of zoals we hem bij Skyworks noemen de Secure leuning. Het voordeel van de Secure leuning is dat deze de traditionele horizontaal en diagonaal schoren vervangt. Dit betekent minder materiaal en minder handelingen om deze te plaatsen. Kort gezegd veiliger en sneller.

Smalle of brede gevelvrije rolsteiger

De gevelvrij rolsteigers zijn in twee uitvoeringen te verkrijgen namelijk smal (75cm) en breed (135cm). Er zit echter een klein verschil in de opbouw. Bij de smalle gevelvrije rolsteiger plaats je alleen een Secure leuning aan de straatzijde of buitenzijde van de steiger (gevel is de binnenzijde). In het geval van een brede gevelvrije rolsteiger plaats je de Secure leuning in het midden van het frame, direct naast het platform en aan de buitenzijde plaats je 2 diagonaalschoren. Deze zijn belangrijk, omdat ze zorgen voor een stevig verband in de steiger. In het midden van de Skyworks opbouwframes zit een nokje waar de Secure leuningklauw overheen past. Hierdoor kan de Secure leuning nooit wegschuiven. Een stukje extra veiligheid.

Opbouwinstructie gevelvrije rolsteiger

De Skyworks opbouwinstructie voor de brede gevelvrije rolsteiger kan je hier downloaden.

Is de gevelvrije rolsteiger met secure leuningen de beste optie voor jou?

Bekijk dan hier ons aanbod.

Wil je meer weten?

Onze accountmanagers en verkoopadviseurs staan voor jou klaar om je te helpen bij de beste keuze. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten door te bellen met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Deel dit via LinkedinDeel dit via Facebook
Deel dit via Mail

Deel dit via Whatsapp
terug naar overzicht
Wat is een gevelvrije rolsteiger?

Het laatste nieuws