Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Onlangs is er een herziene versie van het A-blad Hellende daken beschikbaar gekomen. De belangrijkste wijzigingen zitten in de regels rond het aanbrengen en onderhoud van zonnepanelen. 

De laatste jaren is er een flinke toename in het werk op hellende daken door de zonnepanelen die op dit moment in grote getale worden geïnstalleerd. Vaak gebeurt dit door installateurs die nog onvoldoende bekend zijn met de risico’s van het werken op schuine daken. Daarom heeft de branche hiervoor aanvullende voorschriften opgenomen in het A-blad.

Voor werkzaamheden die langer duren dan 3 manuren is het noodzakelijk om collectieve valbeveiliging aan te brengen. In verband met toegankelijkheid en tijdelijke materiaalopslag is het gebruik van een steiger in veel gevallen de beste keus.

Bij het bepalen van de lengte van de steiger is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met een veiligheidsstrook van 1m aan weerszijde van het werkgebied. Verder is de uitvoering van de steiger ook afhankelijk van de hellingshoek van het dak. De voorschriften hiervoor zijn terug te vinden in de Richtlijn Steigers (Hfdst 4.3.2).

In het A-blad staan de afspraken die werkgevers en werknemers in de bouw hebben gemaakt om het werk op schuine daken zo veilig en gezond mogelijk te maken. Daarbij wordt gekeken naar alle fasen van ontwerp tot sloop en hoe daarbij op de meest veilige wijze gewerkt kan worden. 

Het A-blad wordt uitgegeven door Volandis en is gratis te downloaden.