Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kamersteigers(2)

Wil je een kamersteiger kopen voor dagelijks gebruik? Dan ben je bij Skyworks aan het juiste adres. Onze vouwsteigers zijn robuust en makkelijk op te bouwen. Wil je weten wat we je kunnen bieden? Bekijk dan snel ons aanbod kamersteigers hieronder!

Meer lezen

Ons assortiment professionele kamersteigers

Met een kamersteiger van Skyworks koop je de zekerheid van een kwaliteitsmerk. Deze lichtgewicht aluminium steigers zijn speciaal ontworpen voor dagelijks gebruik en worden geproduceerd in eigen fabriek. De kamersteiger bestaat uit kant en klare onderdelen en is zeer eenvoudig op te bouwen. Deze vouwsteigers zijn ideaal voor lichte onderhouds- en installatiewerkzaamheden in een woning of kantoorpand.

De Primus kamersteigers hebben standaard een 6 sports vouwframe. Hierdoor is de steiger compact op te vouwen en past deze zelfs in smalle gangen en kleine deuropeningen. Bij de basis uitvoering ligt de werkvloer op 75cm. Wil je hoger werken dan is de basis Primus kamersteiger eenvoudig uit te beiden met andere steigeronderdelen uit het Primus assortiment.

Kamersteiger nieuwe generatie met leuning en stabilisatoren
Kamersteiger conform nieuwe rolsteiger norm

Wat is een kamersteiger en is dat hetzelfde als een vouwsteiger?

Een kamersteiger is een kleine smalle rolsteiger speciaal bedoeld voor binnen werkzaamheden met beperkte hoogte. Wat de kamersteiger bijzonder maakt is dat de 2 frames waar het platform op wordt gelegd aan elkaar vast zitten met een vouwunit. Hierdoor heb je één geheel dat je makkelijk kan vervoeren. De kleine wielen laat je ook in het frame zitten en dan heb je alleen nog een platform en een leuningbuis die je los meeneemt.

De termen kamersteiger en vouwsteiger worden veel door elkaar gebruikt. In de praktijk heb je het dan ook vaak over hetzelfde product. Het verschil kan echter zitten in het kunnen doorbouwen. Over het algemeen heeft een kamersteiger geen mogelijkheid om er een extra frame bovenop te zetten omdat de verbindingspennen ontbreken. Wil je een kamersteiger doorbouwen dan heb je daar een extra ombouwset met pennen voor nodig. Bij een vouwsteiger zitten deze pennen vaak al standaard voor gemonteerd.

Kan ik een kamersteiger doorbouwen naar een grotere vloerhoogte?

Het vouwframe van een kamersteiger kan je in de meeste gevallen gebruiken als basis voor een smalle rolsteiger en doorbouwen naar een grotere vloerhoogte. Controleer hiervoor altijd wel eerst de handleiding en kijk goed welke onderdelen je nog extra nodig hebt. Vaak zal je een ombouwset met extra pennen nodig hebben voordat je er een frame bovenop kan zetten.

Om veilig op je werkvloer te komen heb je ook een platform met luik nodig. Bij de basis uitvoering van de kamersteiger wordt meestal standaard een platform zonder luik geleverd. Dat is prima als je deze op de 3e sport van de steiger legt, maar wil je hem hoger leggen dan kan je er alleen opklimmen als er een luik in zit. Als je toch al het idee hebt om de kamersteiger hoger op te bouwen, kan je het platform daarom beter direct vervangen door een uitvoering met luik.

Dat geldt ook voor de stabilisatoren. Hoe hoger je de steiger opbouwt hoe breder je basis moet worden. De micro stabilisatoren die standaard worden meegeleverd zijn dan te klein en moeten vervangen worden door een grotere uitvoering.

Let er ook op dat de kleine 125mm wielen, die meestal bij een kamersteiger worden meegeleverd, maar een beperkte belasting aan kunnen en je ze niet in hoogte kan stellen. Dat laatste is belangrijk omdat de steiger maar maximaal 1 graden scheef mag staan en hoe hoger je de steiger opbouwt hoe kritischer dit wordt. Ook zijn deze kleine wielen niet geschikt voor buiten gebruik of op een ruwe hobbelige ondergrond.

Dus ja, je kan een kamersteiger opbouwen naar grotere hoogte, maar er zijn wel een aantal aanpassingen nodig. Vaak is het dan handiger om de aanschaf van een complete smalle rolsteiger te overwegen. Dan gebruik je de kamersteiger voor binnen werkzaamheden tot een werkhoogte van ca. 2,7m en de rolsteiger voor de grotere hoogtes binnen en buiten. Je kan dan ook voor een platformlengte van 2,5m kiezen, waardoor je een nog wat groter werkbereik hebt. 

Wat zijn de voordelen van een kamersteiger?

Het gebruik van een kamersteiger heeft een aantal voordelen, zoals :

 • Weinig lossen onderdelen en daardoor makkelijk mee te nemen
 • Snel op te bouwen 
 • Ruime vloer waar je ook nog wat extra materiaal op kan leggen
Kamersteiger vloerhoogte 1,8m
Kamersteiger 1,8m met leuning en verkorte stabs

Zijn die stabilisatoren echt nodig bij een kamersteiger?

Wij krijgen regelmatig de vraag of de stabilisatoren echt nodig zijn bij een kamersteiger. We hebben namelijk jaren zonder gewerkt en nu zitten ze er in eens op. Hoewel het misschien niet altijd even praktisch is in een kleine ruimte is het gebruik van stabilisatoren inderdaad verplicht.

Begin 2022 is de Europese productnorm voor rolsteiger gewijzigd en zijn de regels voor kleine rolsteigers waaronder ook de kamersteiger, een stuk strenger geworden. Daarvoor waren er geen duidelijke regels voor de kamersteiger en gebeurde er helaas ook regelmatig ongelukken mee. Nu moeten ze voldoen aan dezelfde stabiliteitseisen als een rolsteiger met vloer boven de 2,5m.

De stabilisatoren van een kamersteiger zijn echter een stuk kleiner, omdat de werkvloer ook een stuk lager ligt. Bij de Primus kamersteiger leveren we daarom micro stabilisatoren, zodat je toch nog door een deur kan. Wil je hoger, dan hebben we ook nog een aantal tussen maten voor de stabilisatoren.

Let op : Naast de stabilisatoren eist de nieuwe norm nu ook het gebruik van een heupleuning bij een kamersteiger met een vloer op 75cm hoogte. 

Lees tip : "Europese norm voor rolsteigers vernieuwd"

Voor wie is de kamersteiger geschikt?

Een kamersteiger is een goede keus voor iedereen die inpandig lichte werkzaamheden op kleine hoogte moet uitvoeren, zoals :

 • schilder werkzaamheden
 • renovatie werkzaamheden 
 • installatie werkzaamheden

Wil je inpandig op grotere hoogte werken dan is een rolsteiger of schaarhoogwerker een beter alternatief.

3 tips om veilig met een kamersteiger te werken

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je veilig met een kamersteiger werkt. Lees daarom altijd eerst de gebruikershandleiding. Hieronder staan 3 tips die van toepassing zijn voor iedereen die een kamersteiger gebruikt.

 • Zorg ervoor dat de steiger op een vlakke stabiele ondergrond staat
 • Zet de wielen altijd eerst op de rem voordat je op het platform klimt.
 • Gebruik je een kamersteiger met een vloer boven de 1m, klim dan altijd aan de binnenzijde van de steiger door het luik naar boven.

  

Voorschriften voor het veilig gebruik van een kamersteiger


Inspectie en onderhoud van je kamersteiger

Om zeker te weten dat je veilig met je kamersteiger kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je bijvoorbeeld verf of specie op je platform, haal dit er dan gelijk af. Dan blijf de vloer stroef en kan je er goed op blijven lopen.

Een aantal dingen kan je zelf makkelijk doen :

 • Zorg dat de scharnieren van de vouwunit vrij blijven van vuil. Spoel zand weg met water en laat verfresten niet opdrogen in het scharnier.
 • Vet de vleugelmoeren van de koppelingen of de borging van de schoorklauwen regelmatig even in en verwijder overtollig vuil. Dan draait het allemaal net weer even makkelijker aan.

Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je steiger jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en waar de eventuele zwakke plekken zitten. Hij kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen. Hiermee verleng je de levensduur van je kamersteiger en heb je er nog jaren plezier van.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bel dan tijdens kantooruren met onze inspectie afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Kies de meest geschikte steiger voor jouw werk

Naast kamersteigers hebben we een uitgebreid aanbod telescopische steigers, rolsteigers, schilderstellingen, gevelsteigers en doorwerksystemen. Alle steigers zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor een lange levensduur is gegarandeerd.

Weet je nog niet precies welke steiger je nodig hebt? Bekijkt dan de tips in de koopgids of neem contact op met onze service afdeling voor een persoonlijk advies. Bel tijdens kantooruren 010 - 514 00 75 of stuur een bericht.