Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kamersteigers(1)

Wil je een kamersteiger kopen voor dagelijks gebruik? Dan ben je bij Skyworks aan het juiste adres. Onze vouwsteigers zijn robuust en makkelijk op te bouwen. Wil je weten wat we je kunnen bieden? Bekijk dan snel ons aanbod kamersteigers hieronder!

Alles wat je moet weten over kamersteigers

Een kamersteiger is ideaal voor het uitvoeren van lichte onderhouds- en installatiewerkzaamheden in een woning of kantoorpand. Deze lichtgewicht aluminium steiger heeft in de basis uitvoering maar 3 losse onderdelen en is zeer eenvoudig op te bouwen. Toch heb je dan al een werkhoogte van 3m waarmee je in de meeste binnenruimtes prima bij je werk kan komen. De vouwsteiger is dan ook het perfecte hulpmiddel voor de vakman die regelmatig zelfstandig op locatie aan het werk is. Hij wordt daarom veel gebruikt door bijvoorbeeld stukadoors, schilders en timmermannen.

Onze Primus kamersteigers hebben standaard een 6 sports vouwframe. Hierdoor is de steiger compact op te vouwen en past deze zelfs in smalle gangen en kleine deuropeningen. Bij de basis uitvoering ligt de werkvloer op 0,75m. Wil je hoger werken dan is de basis Primus kamersteiger eenvoudig uit te beiden met andere steigeronderdelen uit het Primus assortiment.

Wat is een kamersteiger en is dat hetzelfde als een vouwsteiger?

Een kamersteiger is een kleine smalle rolsteiger speciaal bedoeld voor binnen werkzaamheden met beperkte hoogte. Wat de kamersteiger bijzonder maakt is dat de 2 frames, waar je het platform op legt, aan elkaar vast zitten met een vouwunit. Het voordeel daarvan is dat je één geheel hebt dat je makkelijk kan vervoeren. De kleine wielen laat je standaard ook in het frame zitten en dan heb je alleen nog een platform en een leuningbuis die je los meeneemt.

De termen kamersteiger en vouwsteiger worden veel door elkaar gebruikt. In de praktijk heb je het dan ook vaak over hetzelfde product. Het verschil kan echter zitten in het wel of niet kunnen doorbouwen. Over het algemeen heeft een kamersteiger geen mogelijkheid om er een extra frame bovenop te zetten, omdat de verbindingspennen ontbreken. Wil je een kamersteiger doorbouwen dan heb je daar een extra ombouwset met pennen voor nodig. Bij een vouwsteiger zitten deze pennen vaak al standaard voor gemonteerd.

Dit type steiger wordt ook wel klapsteiger genoemd.

Uit welke onderdelen is een kamersteiger opgebouwd?

Een kamersteiger wordt opgebouwd uit verschillende standaard onderdelen met vaste afmetingen. Hieronder lees je meer over de functie van de onderdelen:

  

Onderdelen kamersteiger
Kamersteiger conform nieuwe productnorm


Vouwframe

Het vouwframe maakt de kamersteiger uniek. Deze is samengesteld uit 2 smalle steigerframes die met elkaar zijn verbonden door een vouwunit. Hierdoor kan je het één onderdeel makkelijk vervoeren. Zeker als je de wielen in het frame laat zitten hoef je hem niet te tillen en verplaats je hen eenvoudig in je eentje door een pand.

Een standaard vouwframe heeft meestal 6 sporten. Dit is korter dan een rolsteigerframe. Omdat er ook geen verbindingspennen op zitten past het frame makkelijk door een deuropening.  

Platform

Het platform dient als werkvloer in de kamersteiger. De meest gebuikte lengte is 1,90m. Deze lengte is makkelijk te vervoeren en past in de meeste bussen. 

Bij de basis uitvoering heeft het platform geen luik. Bij gebruik van een opzetstuk is een platform met luik nodig om veilig binnendoor op de werkvloer te kunnen klimmen. Dit luik moet zelfsluitend zijn en is daarom voorzien van een luikbandje dat er voor zorgt dat luik weer vanzelf dichtvalt.

Schoor

De horizontaal schoor heeft een dubbel functie; als leuning bij de werkvloer of als versterking in de basis.

Bij de uitvoering met opzetstuk wordt ook een diagonaal schoor gebruikt. Deze zorgt voor extra stijfheid in de constructie  waardoor de steiger stabieler blijft staan.

Zwenkwiel

De kamersteiger is standaard uitgevoerd met kleine 125mm zwenkwielen. Hierdoor is de steiger makkelijk te verrollen en door de minimale hoogte past hij ook door een deuropening.

In tegenstelling tot een rolsteiger is het wiel niet in hoogte te verstellen. Daarvoor is het belangrijk dat deze uitsluitend op een voldoende vlakke ondergrond wordt gebruikt.  

Daarnaast is het belangrijk dat de wielen zo ver mogelijk naar buiten zijn gedraaid voor maximale stabiliteit.

Stabilisator

De stabilisatoren zorgen ervoor dat de steiger niet kan omvallen wanneer er tijdens het werk een horizontale kracht op komt te staan. Bij de berekening van de stabiliteit wordt uitgegaan van een maximale kracht van 30kg waarmee de steiger horizontaal wordt weggeduwd van de wand.

Met de update van de Europese productnorm voor rolsteigers vallen kamersteigers onder dezelfde stabiliteitseisen. Daarvoor dienen alle nieuw geleverde steigers voorzien te zijn van (micro) stabilisatoren.

Deze dienen op alle vier de hoeken van de steiger te worden geplaatst. Volg hiervoor de instructies in de meegeleverde handleiding. 

Kantplank

De kantplank is een opstaande rand rond de werkvloer die voorkomt dat klein materiaal per ongeluk naar beneden kan vallen. De klantplank moet een minimale hoogte hebben van 15cm en moet aanwezig zijn bij iedere werkvloer. 

Bij een werkvloer hoogte < 1m mag de kantplank weggelaten worden, mits er geen gevaar is voor de omgeving mocht er per ongeluk toch iets van het platform vallen. Meer informatie hierover kan je lezen in het A-blad Rolsteigers.

Wat zijn de voordelen van een kamersteiger?

Het gebruik van een kamersteiger heeft een aantal voordelen, zoals :

  • Ruime en stabiele werkplek waar je ook nog wat extra materiaal op kan leggen
  • Lichtgewicht aluminium onderdelen
  • Snel door 1 persoon op te bouwen 
  • Makkelijk met weinig losse onderdelen te vervoeren naar een volgende klus

Voor wie is de kamersteiger geschikt?

Een kamersteiger is een goede keus voor iedere vakman die regelmatig zelfstandig inpandige werkzaamheden op kleine hoogte uitvoert, zoals :

  • schilder werkzaamheden
  • renovatie werkzaamheden 
  • installatie werkzaamheden

Wil je inpandig op grotere hoogte werken dan is een platformtraprolsteiger of schaarhoogwerker een beter alternatief.

Wat is het voordeel van een kamersteiger kopen?

Overweeg de voordelen van kopen versus huren van een kamersteiger. Voor kortdurende projecten kan huren kostenefficiënter zijn, terwijl kopen een goede investering kan zijn voor langdurige of terugkerende klussen.

Lees tip: Wat is slim? Een rolsteiger huren of toch kopen?

Welke alternatieven zijn er voor een kamersteiger?

Een kamersteiger is prima voor werkzaamheden op beperkte hoogte. Ben je echter op zoek naar iets meer werkhoogte dan zijn de alternatieven hieronder vaak meer geschikt: 

Telescopische rolsteiger X-Tower: Deze steiger is nog compacter op te bergen en is verkrijgbaar in 2 varianten met een maximale werkhoogte van 4m of 4,8m. De vloerhoogte is telescopisch te verstelling in stapjes van 25cm. De steiger is door 1 persoon binnen 3 minuten op te bouwen.

Platformtrap Veloce: Dit is een nieuwe generatie bordestrap met een ruim werkbordes dat is voorzien een robuuste leuning aan 4 zijden. Het bordes is veilig te bereiken met een trap. Door de leuningen rondom heb je 360 graden bereik en altijd 2 handen vrij voor je werk. De trap is voorzien van verende wielen waardoor je hem makkelijk verplaatst en niet hoeft te tillen.

Platformtrap Sherpascopic: Ook deze bordestrap behoort tot de nieuwe generatie en is extra robuust uitgevoerd voor intensief gebruik op een bouwplaats. De trap is telescopisch in hoogte verstelbaar waardoor je hen voor verschillende werkhoogtes kan gebruiken. Ideaal wanneer je op wisselende locaties werkt met verschillende plafondhoogtes.

3 tips om veilig met een kamersteiger te werken

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je veilig met een kamersteiger werkt. Lees daarom altijd eerst de gebruikershandleiding. Hieronder staan 3 tips die van toepassing zijn voor iedereen die een kamersteiger gebruikt.

  • Zorg ervoor dat de steiger op een vlakke stabiele ondergrond staat
  • Zet de wielen altijd eerst op de rem voordat je op het platform klimt.
  • Gebruik je een kamersteiger met een vloer boven de 1m, klim dan altijd aan de binnenzijde van de steiger door het luik naar boven.

  

Voorschriften voor het veilig gebruik van een kamersteiger


Veiligheidsvoorzieningen van de kamersteiger

Als je regelmatig met een kamersteiger werkt is het belangrijk dat je deze veilig kan gebruiken. Daar besteden we in het ontwerp dan ook veel aandacht aan en daarom zijn onze kamersteigers onder ander voorzien van :

  • Minimaal 1 heupleuning rondom het platform
  • 4 (micro) stabilisatoren in de basis
  • Zwenkwielen met een dubbele remfunctie

Uiteraard voldoen al onze kamersteigers aan de Europese productnorm NEN-EN 1004 en heb je 5 jaar garantie op fabricagefouten.

Lees meer over het gebruik van stabilisatoren bij een kamersteiger in de FAQ hieronder.

Inspectie en onderhoud van je kamersteiger

Om zeker te weten dat je veilig met je kamersteiger kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je verf of specie op je platform haal dit er dan gelijk af. Dan blijf de vloer stroef en kan je er goed op blijven lopen.

Voor het onderhoud kan je een aantal dingen zelf makkelijk doen:

  • Controleer de onderdelen regelmatig op beschadigingen en slijtage.
  • Is het frame wat lastiger uit te vouwen? Kijk dan of er geen vuil zit tussen de draaiende delen. Maak deze goed schoon en vet de draaipunten in met een klein beetje siliconen spray.
  • Zorg ervoor dat je de kamersteiger altijd droog en beschermd opslaat. Natuurlijk kan hij tegen de regen, maar als je hem niet gebruikt is het beter om hem binnen of onder een afdakje te plaatsen.
  • Let er bij transport op dat de onderdelen vlak zijn gestapeld en niet kromgetrokken worden door een spanband.  

Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je steiger jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen. Hierdoor verleng je de levensduur van je steiger waardoor je deze nog jaren lang veilig kan blijven gebruiken.

Periodieke inspectie

Voor beroepsmatige gebruik stelt de Arbo-wet (Arbo-besluit art. 7.4a) dat je als werkgever zelfs verplicht bent om periodiek je steiger te (laten) inspecteren. Hoewel gemaakt van robuuste materialen die tegen een stootje kunnen, slijten de onderdelen en kunnen ze beschadigd raken door gebruikt. Zeker als er veel wisselende gebruikers zijn wordt een beschadiging niet altijd even snel opgemerkt en soms durven medewerkers het ook niet te melden. Daarom moeten de materialen regelmatig nagekeken worden door een onafhankelijk deskundig inspecteur. Hoe vaak je deze moet inspecteren is afhankelijk van de gebruiksfrequentie. In de praktijk wordt als vuistregel minimaal 1 keer per jaar gehanteerd.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bel dan tijdens kantooruren met onze inspectie afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Kan ik een kamersteiger doorbouwen naar een grotere vloerhoogte?

Kamersteiger vloerhoogte 1,8m
Kamersteiger 1,8m met leuning en verkorte stabs

Het vouwframe van een kamersteiger kan je in de meeste gevallen gebruiken als basis voor een smalle rolsteiger en doorbouwen naar een grotere vloerhoogte. Controleer hiervoor altijd wel eerst de handleiding en kijk goed welke onderdelen je nog extra nodig hebt. Vaak zal je een ombouwset met extra pennen nodig hebben voordat je er een frame bovenop kan zetten.

Om veilig op je werkvloer te komen heb je ook een platform met luik nodig. Bij de basis uitvoering van de kamersteiger wordt meestal standaard een platform zonder luik geleverd. Dat is prima als je deze op de 3e sport van de steiger legt, maar wil je hem hoger leggen dan kan je er alleen opklimmen als er een luik in zit. Als je toch al het idee hebt om de kamersteiger hoger op te bouwen, kan je het platform daarom beter direct vervangen door een uitvoering met luik.

Dat geldt ook voor de stabilisatoren. Hoe hoger je de steiger opbouwt hoe breder je basis moet worden. De micro stabilisatoren die standaard worden meegeleverd zijn dan te klein en moeten vervangen worden door een grotere uitvoering.

Let er ook op dat de kleine 125mm wielen, die meestal bij een kamersteiger worden meegeleverd, maar een beperkte belasting aan kunnen en je ze niet in hoogte kan stellen. Dat laatste is belangrijk omdat de steiger maar maximaal 1 graden scheef mag staan en hoe hoger je de steiger opbouwt hoe kritischer dit wordt. Ook zijn deze kleine wielen niet geschikt voor buiten gebruik of op een ruwe hobbelige ondergrond.

Dus ja, je kan een kamersteiger opbouwen naar grotere hoogte, maar er zijn wel een aantal aanpassingen nodig. Vaak is het dan handiger om de aanschaf van een complete smalle rolsteiger te overwegen. Dan gebruik je de kamersteiger voor binnen werkzaamheden tot een werkhoogte van ca. 2,7m en de rolsteiger voor de grotere hoogtes binnen en buiten. Je kan dan ook voor een platformlengte van 2,5m kiezen, waardoor je een nog wat groter werkbereik hebt. 

Wat is het verschil tussen een kamersteiger en een rolsteiger?

Een kamersteiger is een kleine uitvoering van een rolsteiger bedoeld voor binnen gebruik met een werkhoogte die is afgestemd op de standaard plafondhoogtes van een woning of kantoor.

Om makkelijk binnen gebruikt te kunnen worden is de steiger zo compact mogelijk uitgevoerd. Het platform heeft een standaard lengte van 1,90m en de frames hebben standaard 6 sporten. Ze hebben ook geen verbindingspennen. Hierdoor zijn ze een stuk minder hoog dan een standaard opbouwframe voor een rolsteiger en passen ge makkelijk door een deuropening.

Daarom zijn de wielen met een diameter van 125mm ook een stuk kleiner dan een standaard. Ook ontbreekt een spindel met wartel voor de hoogte verstelling. Omdat je werkhoogte op een kamersteiger beperkt is, hen je die hoogte verstelling ook niet echt nodig. Maar het is wel belangrijk dat zorgt voor een voldoende vlakke ondergrond, zodat de steiger niet gaat wiebelen. 

Welke regelgeving is van toepassing op het gebruik van kamersteigers?

In basis is voor het gebruik van  een kamersteiger dezelfde wet- en regeling van toepassing als voor rolsteigers. Omdat de kamersteiger een beperkte werkhoogte heeft worden er wel aangepaste regels voor de toegang en het leuningwerk gehanteerd.

Het professioneel gebruik van kamersteigers is geregeld in de Arbo-wet en het A-Blad rolsteigers. Daarnaast is er een Europese productnorm van toepassing.

Arbo-besluit

In de Arbo-wet zijn diverse besluiten opgenomen die betrekking hebben op het gebruik van steigers. De basis is artikel 3.16 die in het algemeen stelt dat valgevaar voorkomen moet worden in situaties boven de 2,5m. Maar ook in situaties met kleinere hoogtes als daar een verhoogde kans op ernstig letsel is bij een val. Bij voorbeeld als je werkt vlak naast een locatie met uitstekende betonijzers.

Daarnaast wordt in artikel 7.23 aangegeven welke tijdelijke voorzieningen gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Artikel 7.34 regelt de opleverings- en tussentijdskeuringen van de steigers. 

De volledige wetsteksten van het Arbo-besluit zijn te lezen in de wettenbank van Overheid.nl

A-Blad rolsteigers

Voor het gebruik van de (aluminium) rolsteigers is het A-blad rolsteigers opgesteld. Daarin zijn ook regels voor het gebruik van de kamersteiger opgenomen. Deze zijn van toepassing op alle werkzaamheden in de bouw en bevat afspraken die gemaakt zijn door werkgevers- en werknemersorganisaties.

Het A-blad rolsteigers is te downloaden op de website van Volandis.nl 

Productnormen

Voor het ontwerp en de productie van rolsteigers is de Europese productnorm NEN-EN 1004 deel 1 en 2 van toepassing. In deze productnorm staan de eisen en testmethoden omschreven voor verrolbare vrijstaande steigers met een vloerhoogte tot 12m. 

Sinds de laatste wijziging in 2022 is norm ook van toepassing op kleine rolsteigers met een vloerhoogte onder de 2,5m, zoals de kamersteiger.

Een kopie van het normblad is te bestellen op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI).


FAQ kamersteiger

1. Wat zijn de afmetingen van een kamersteiger?

Een kamersteiger is bedoeld voor inpandig gebruik met een beperkte werkhoogte. De afmetingen zijn daarom zo compact mogelijk gehouden. 

Het vouwframe heeft ruimte voor 1 platform en heeft een breedte van ca. 0,75m. Om door een deuropening te passen is het frame uitgevoerd met 6 sporten en zijn in de basis uitvoering de verbindingspennen weg gelaten. De hoogte is ca. 1,7m. Inclusief wielen is de totale hoogte van de steiger ca. 1,9m.

Ook het platform is compact met een lengte van 1,90m, zodat je de steiger makkelijk door een kleine ruimte kan verrollen.

2. Tot welke hoogte mag een kamersteiger opgebouwd worden?

De kamersteiger is gemaakt voor binnen werk in ruimtes met een standaard plafond hoogte voor woningen en kantoren. Hoger opbouwen kan, maar dan heb je wel extra onderdelen nodig. Een basis unit heeft een platform zonder luik, kleine wielen die niet verstelbaar zijn en micro stabilisatoren. Deze moeten aangepast worden als je de steiger hoger wilt opbouwen. Lees hiervoor de handleiding van de leverancier wat je daar voor nodig hebt.

3. Zijn die stabilisatoren echt nodig bij een kamersteiger?

Wij krijgen regelmatig de vraag of de stabilisatoren echt nodig zijn bij een kamersteiger. We hebben namelijk jaren zonder gewerkt en nu zitten ze er in eens op. Hoewel het misschien niet altijd even praktisch is in een kleine ruimte is het gebruik van stabilisatoren inderdaad verplicht.

Begin 2022 is de Europese productnorm voor rolsteiger gewijzigd en zijn de regels voor kleine rolsteigers waaronder ook de kamersteiger, een stuk strenger geworden. Daarvoor waren er geen duidelijke regels voor de kamersteiger en gebeurde er helaas ook regelmatig ongelukken mee. Nu moeten ze voldoen aan dezelfde stabiliteitseisen als een rolsteiger met vloer boven de 2,5m.

De stabilisatoren van een kamersteiger zijn echter een stuk kleiner, omdat de werkvloer ook een stuk lager ligt. Bij de Primus kamersteiger leveren we daarom micro stabilisatoren, zodat je toch nog door een deur kan. Wil je hoger, dan hebben we ook nog een aantal tussen maten voor de stabilisatoren.

Let op : Naast de stabilisatoren eist de nieuwe norm nu ook het gebruik van een heupleuning bij een kamersteiger met een vloer op 0,75m hoogte. 

Lees tip : "Europese norm voor rolsteigers vernieuwd"

4. Moet je een kamersteiger ook laten keuren?

Ja, ook een kamersteiger zal je periodiek moeten laten keuren. Onderdelen slijten en kunnen beschadigd raken door gebruikt. Daarom moeten de materialen regelmatig nagekeken worden door een onafhankelijk deskundig inspecteur. Hoe vaak je deze moet inspecteren is afhankelijk van de gebruiksfrequentie. In de praktijk wordt als vuistregel minimaal 1 keer per jaar gehanteerd.

Deze verplichting komt voort uit het Arbo-besluit artikel 7.4a

5. Hoe klim je veilig in een kamersteiger?

De kamersteiger is een kleine steiger. Door het lage gewicht trek je hem dan ook makkelijk om als je er niet op de juiste manier inklimt. Lees altijd de instructie van leverancier waarin staat hoe je veilig de steiger beklimt. 

Voordat je op de steiger klimt is het belangrijk dat je de wielen op de rem hebt gezet en dat de (micro) stabilisatoren zo ver mogelijk naar buiten staan.

Bij de basis uitvoering ligt de werkvloer op ca. 0,75m. De meest veilige manier om daar op te komen is door op het platform te gaan zitten, je benen op te trekken, je voeten op het platform te zetten en vervolgens te gaan staan, terwijl je je vast houdt aan de leuning of de bovenzijde van de vouwunit. Pas op dat je het frame niet aan de voorste staander vastpakt en jezelf daar aan omhoog trekt, terwijl je op het platform stapt. De kans bestaat dat je de steiger dan zomaar per ongeluk omtrekt.

Heb je een hogere uitvoering, waarbij het platform op ca. 1,8m ligt? Klim dan altijd aan de binnenzijde van de steiger via het luik in het platform naar boven. De sporten van het frame zijn voorzien van een anti-slip profiel waardoor je altijd goed grip hebt en veilig naar boven kan klimmen.    


Kies de meest geschikte steiger voor jouw werk

Naast kamersteigers hebben we een uitgebreid aanbod telescopische steigers, rolsteigers, schilderstellingen, gevelsteigers en doorwerksystemen. Alle steigers zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor een lange levensduur is gegarandeerd.

Weet je nog niet precies welke steiger je nodig hebt? Neem contact op met onze service afdeling voor een persoonlijk advies. Bel tijdens kantooruren 010 - 514 00 75 of stuur een bericht.