Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Compleet assortiment professionele rolsteigers

Met een rolsteiger van Skyworks koop je de zekerheid van een kwaliteitsmerk. Onze lichtgewicht aluminium steigers zijn speciaal ontworpen voor dagelijks intensief gebruik en worden geproduceerd in eigen fabriek. Met een ruime keus uit verschillende uitvoeringen is er altijd wel een rolsteiger die past bij jouw werkzaamheden. Afhankelijk van je werkzaamheden en hoe vaak je de rolsteiger gebruikt, kan je kiezen uit een Sky-Line, Pro-Line of Primus rolsteiger.

De meest populaire rolsteiger in ons assortiment is de brede uitvoering met een vloerhoogte van 6 meter (werkhoogte 8 meter). Met deze rolsteiger is een eengezinswoning goed bereikbaar te maken. Met een uitbreidingsset kan deze rolsteiger eenvoudig verhoogd worden tot een werkhoogte van 10 meter en bij binnen gebruik zelfs tot 14 meter werkhoogte.

De brede rolsteiger staat extra stabiel en is makkelijk uit te breiden met een tweede platform voor meer werkruimte. Voor schilderwerk aan een dakkapel kan je een uitwijkconsole aan deze rolsteiger koppelen. Om je materiaal makkelijk op te bergen en te vervoeren is een steigeraanhanger een ideale optie.

Heb je niet zoveel ruimte om je rolsteiger op te stellen? Kies dan voor de smalle uitvoering.

Rolsteiger met voorloopleuningen
Brede rolsteiger met voorloopleuningen

Wat is eigenlijk een rolsteiger?

Een rolsteiger is een compacte uitvoering van een steiger die je makkelijk kan verplaatsen. Je hebt waarschijnlijk wel eens de grote stalen constructies bij een gebouw gezien waarop de bouwvakkers werken voor onderhoud en renovatie. Dat is een vaste steigerconstructie, maar niet alle klussen zijn zo grootschalig dat er met meerdere personen op een steiger gewerkt moet worden.

Bijvoorbeeld voor schilderwerkzaamheden waar je met een of twee personen aan de slag bent. Dan is een rolsteiger handig om te gebruiken. Het voordeel is dat je minder materiaal nodig hebt en de omgeving minder last heeft van de steiger. De steiger staat op de plek waar je aan het werk bent. Als je daar dan klaar bent kan je hem makkelijk door rollen naar het volgende geveldeel, omdat de rolsteiger op 4 grote wielen staat.

Wat zijn de voordelen van een rolsteiger?

Het gebruik van een rolsteiger heeft veel voordelen, zoals :

  • Ruime en stabiele werkplek
  • Comfortabel en veilig werken op hoogte
  • Lichtgewicht aluminium onderdelen
  • Zelf op te bouwen zonder steigerbouwcertificaat
  • Makkelijk te vervoeren naar een volgende klus

Tot welke hoogte mag je een rolsteiger gebruiken?

Hoe hoog je een rolsteiger mag opbouwen is afhankelijk van waar je deze gebruikt. Gebruik je een rolsteiger buiten dan mag hem minder hoog opbouwen dan binnen. Dit komt door de wind. Als deze tegen de steiger waait geeft dat een extra belasting op de steiger, waardoor deze buiten eerder kan omvallen dan binnen.

Daarnaast is het afhankelijk van de breedte van de steiger. Een brede rolsteiger staat stabieler dan een smalle, omdat het basis oppervlak groter is en de steiger zelf ook zwaarder is.

De vuistregel voor de maximale hoogte is :

  • Brede rolsteiger : maximaal 8m vloerhoogte buiten en 12m binnen
  • Smalle rolsteiger : maximale 6m vloerhoogte buiten en 8m binnen 

Welke rolsteiger kan ik het best kiezen?

Rolsteigers zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en hoogtes en ook nog eens in veel verschillende uitvoeringen. Een juiste keuze maken is daardoor niet altijd even makkelijk. Als je een steiger gaat kopen houd dan ieder geval de onderstaande 5 vragen in je achterhoofd bij het maken van een keus.

1. Op welke hoogte voer je de meeste werkzaamheden uit?

Doe je de meeste klussen bij eengezinswoningen dan kom je met een vloerhoogte van 5 of 6m al een heel eind. Wil je ook nog aan een dakkapel werken dan heb je is 2m extra op je steiger nodig om de uitwijkconsoles te monteren.

2. Werk je meestal buiten of binnen?

Voor buitenwerk zijn de werkhoogtes vaak groter dan wanneer je binnen werkt. Binnen heb je vaak ook minder ruimte voor een steiger en dan is een smalle uitvoering met een kort platform vaak handiger. Wil je bij buitenwerk naar grotere hoogtes dan wil je ook graag stabiel blijven staan en is een brede rolsteiger met een breder basis meer geschikt.

3. Werk je alleen of met meerdere personen op de steiger?

Als je alleen werkt heb je minder ruimte nodig dan weer je met een andere op de steiger staat. Met 2 personen is een platform 2,50m wel minimaal wat je nodig hebt en zou je zelfs aan een platform 3,05m kunnen denken. Ook zou een brede steiger waar je 2 platforms naast elkaar kunt leggen een goede keus zijn. Ben je alleen dan kan je met smalle compacte steiger beter uit de voeten. Ook omdat de onderdelen makkelijker alleen zijn te tillen.

4. Hoe vaak werk je op de rolsteiger?

Of je nu dagelijks op de steiger staat of één keer in de 1-2 weken, is mede bepalend voor de kwaliteit van de rolsteiger waarvoor je kiest. Bij Skyworks vind je 3 uitvoeringsniveaus die verschillen in belastbaarheid, duurzaamheid en gebruiksgemak.

  • De Primus is ons basis model geschikt voor iedereen die regelmatig op een rolsteiger werkt voor een zeer scherpe prijs.
  • De Pro-Line is een zeer goede middenklasser ontworpen voor zeer regelmatig gebruik met een goede prijs/kwaliteitverhouding.
  • En de Sky-Line uitvoeringen zijn ideaal voor iedereen die dagelijks op een rolsteiger staat en veel van zijn materieel eist.

5. Welk budget heb je voor de aanschaf van je steiger?

Een rolsteiger aanschaven is een beste investering. Maar bedenk dat je niet alles in een keer hoeft te kopen. Zorg ervoor dat je eerst een goede basis uitvoering kiest, die je later kan uitbreiden met een extra slag of bij voorbeeld een set uitwijkconsoles.

   

Rolsteiger vloerhoogte en werkhoogte

Let op het verschil tussen vloerhoogte en werkhoogte bij de aankoop van een rolsteiger

Voor een goed prijsvergelijk tussen de verschillende aanbieders is het belangrijk dat je de juiste hoogtes met elkaar vergelijkt. De ene leverancier gebruikt werkhoogte, de ander vermeld vloerhoogte en weer een ander heeft het over steigerhoogte. Tussen de uitersten zit 2m verschil waardoor je dacht dat je een goede deal had gemaakt, maar je toch net niet bij je werkt blijkt te kunnen komen.

De vloerhoogte van een rolsteiger is gelijk aan de hoogte waarop je bovenste platform in de steiger ligt. Dit is de maximale hoogte waarop je kan staan voor het uitvoeren van je werkzaamheden.

De werkhoogte geeft de maximale hoogte aan waar je met je handen kan komen op het moment dat je op het bovenste platform staat. In Nederland kan een persoon gemiddeld tot 2m reiken. De werkhoogte is daarom gelijk aan de vloerhoogte plus 2m. Leg je je bovenste platform 6,2m dan is je werkhoogte 8,2m.

 

Wat is het verschil tussen vloerhoogte en werkhoogte bij een rolsteiger?

Veiligheidsvoorzieningen van de rolsteiger

Als je regelmatig met een rolsteiger werkt is het belangrijk dat je deze veilig kan gebruiken. Daar besteden we in het ontwerp dan ook veel aandacht aan en daarom zijn onze rolsteigers onder ander voorzien van :

  • Voorloopleuningen rondom de platformen
  • 4 stabilisatoren in de basis
  • Grote 200mm wielen met een dubbel rempedaal
  • Kantplank rond de werkvloer
  • Opbouwframes met 28cm optreden en anti-slip profiel
  • Automatisch sluitende platformluiken

Uiteraard voldoen al onze rolsteigers aan de Europese productnorm NEN-EN 1004 en heb je 5 jaar garantie op fabricagefouten.

Lees tip : Waarom heeft mijn rolsteiger voorloopleuningen?

Voor wie is een rolsteiger geschikt?

Een rolsteiger is de beste keus voor iedereen die lichte werkzaamheden op hoogte moet uitvoeren tot een werkhoogte van ca. 10m buiten en 14m binnen, zoals :

  • schilder werkzaamheden
  • renovatie werkzaamheden 
  • montage werkzaamheden

Wil je op grotere hoogte werken dan is een gevelsteiger, hoogwerker of hangbruginstallatie een beter alternatief.

Wanneer mag ik op een rolsteiger werken?

Het werken op een rolsteiger is door de Arbo-wet gebonden aan een aantal regels. Deze kan je terugvinden in artikel 7.23 van het Arbo-besluit dat gaat over het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte.

In de praktijk betekent dit dat het gebruik van een rolsteiger altijd de voorkeur heeft boven het gebruik van een ladder of trap. Een trap of ladder mag je alleen als alternatief gebruiken wanneer er beperkt risico is en er voor korte tijd wordt gewerkt of andere middelen niet geplaatst kunnen worden.

Lees ook : “Wet- en regelgeving steigers”

3 tips om veilig met een rolsteiger te werken

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je veilig met een rolsteiger werkt. Lees daarom altijd eerst de gebruikershandleiding. Hieronder staan 3 tips die van toepassing zijn voor iedereen die met een rolsteiger werkt.

  • zorg ervoor dat de steiger op een vlakke stabiele ondergrond staat. Gebruik slofhout om de druk van de wielen op te vangen als je in een tuin in het zand staat
  • zet de stabilisatoren altijd zo ver mogelijk naar buiten
  • gebruik een voorloopleuning en zorg ervoor dat deze aan beide kanten zo dicht mogelijk tegen het platform is geplaatst

  

Voorschriften voor het veilig gebruik van een rolsteiger


Wil je meer weten over het veilig gebruik van een rolsteiger? Bekijk dan ook de toolbox “Werken met een rolsteiger”.

Hoe vervoer ik een rolsteiger?

Aanhanger voor rolsteiger
Rolsteiger aanhanger geschikt voor B-rijbewijs

Het handige van een rolsteiger is dat je hem makkelijk in losse onderdelen kan meenemen naar een andere werklocatie. Je kan de materialen los achter in de bus leggen, maar wil je het meer organiseren dan is een speciale rolsteiger aanhanger een goede oplossing. Deze aanhanger heeft een op maat gemaakt rek waar je de frames, leuningen en schoren netjes in kan ophangen en de vloeren leg je er onder.

Het grote voordeel is dat je dan altijd al je onderdelen bij elkaar hebt en je minder tijd kwijt bent met laden en lossen. Als je de materialen een beetje slim laadt, heb je ze maar één keer in de hand en pak je een onderdeel van de aanhanger die je direct in je steiger kan monteren.

En ben je klaar met je klus, dan zet je alles weer terug op de aanhanger en ga je door naar de volgende klus. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar en rijd je ’s avonds de aanhanger de schuur weer in waar alles achter slot en grendel staat.

Doordat alle onderdelen op de aanhanger netjes gestapeld zijn is de kans op beschadiging ook kleiner en heb je nog langer plezier van je rolsteiger.

Inspectie en onderhoud van je steiger

Om zeker te weten dat je veilig met je rolsteiger kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je verf of specie op je platform haal dit er dan gelijk af. Dan blijf de vloer stroef en kan je er goed op blijven lopen.

Een aantal dingen kan je zelf makkelijk doen :

  • Gaat het luikslotje wat lastiger en valt het luik daardoor niet goed dicht? Gebruik dan wat siliconen spray om het slotje weer gangbaar te maken.
  • Datzelfde geldt voor de vleugelmoeren van de koppelingen of de borging van de schoorklauwen. Even opnieuw invetten en het draait allemaal net weer even makkelijker aan.

Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je rolsteiger jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen en gaat je rolsteiger nog jaren lang mee.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bel dan tijdens kantooruren met onze inspectie afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Kies de meest geschikte steiger voor jouw werk

Alle onze rolsteigers zijn eenvoudig uit te breiden met losse rolsteigeronderdelen en accessoires. Dit is niet alleen handig wanneer je net nog even hoger wilt, maar als een onderdeel van je rolsteiger stuk is, kun je deze ook makkelijk vervangen.

Naast rolsteigers hebben we een uitgebreid aanbod telescopische steigers, schilderstellingen, gevelsteigers en doorwerksystemen. Alle steigers zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor een lange levensduur is gegarandeerd.

Weet je nog niet precies welke steiger je nodig hebt? Bekijkt dan de tips in de koopgids of neem contact op met onze serviceafdeling voor een persoonlijk advies. Bel tijdens kantooruren 010 - 514 00 75 of stuur een bericht.