Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Enkele ladder(6)

Wil je een enkele ladder kopen voor regelmatig professioneel gebruik? Hieronder vind je diverse lengtes met werkhoogtes die variëren tot 6,1m. De 14 sports uitvoering is de meest gekochte versie. Met een lengte van 4,1m is deze zeer geschikt om van de ene verdieping naar de andere te klimmen. 

Vanaf 12 sporten zijn de ladders standaard voorzien van een stabiliteitsbalk die zorgt voor extra zijdelingse stabiliteit en optimale veiligheid tijdens het gebruik.

Hoog en Veilig: Alles wat je Moet Weten over een enkele ladder

Ga je een enkele ladder kopen, laat je dan goed informeren over de juiste uitvoering. Wij zijn gespecialiseerd in ladders voor professioneel gebruik en helpen je graag verder met een vrijblijvend advies voor de beste keus zodat je altijd veilig en efficiënt kan werken. 

Een enkele ladder is ideaal wanneer je op een bouwlocatie nog geen vaste verdiepingstrappen hebt en een tijdelijke voorziening wilt plaatsen om naar een hoger gelegen verdieping te gaan. Met de grootste uitvoering van 18 sporten kan je een verdieping tot een hoogte van ca. 3,8m bereikbaar maken.  

Ons complete assortiment is ontworpen voor professioneel gebruik en voldoet aan de Warenwet Besluit draagbaar klimmaterieel (BDK) en de nieuwste eisen van de Europese norm NEN-EN 131. Ideaal voor de vakman die net even meer wil doen dan standaard werk of je nu schilder, aannemer of installateur bent. 

Meest populaire uitvoering - Enkele ladder 4m

De uitvoering die het meest gekocht wordt, is de 14 sports enkele rechte ladder. Deze heeft een lengte van 4,1m waarmee je een verdiepingshoogte van 2,8m goed kan overbruggen. De laatste jaren zien we echter wel een verschuiving naar de 16 sports uitvoering, doordat de minimale plafondhoogtes in nieuwbouw projecten zijn toegenomen. 

Wat voor jou de meeste geschikte lengte is, is helemaal afhankelijk van waar je deze voor wilt gebruiken. Let bij het bepalen van de wenste lengte goed op de termen “werkhoogte”  en “opberg lengte”, waar bij een enkele ladder de opberglengte altijd gelijk is aan de maximale lengte. 

Om veilig te kunnen werken mag je nooit hoger dan de 4e sport van boven op je ladder staan. Zo zorg je ervoor dat je nog voldoende houvast hebt bij het klimmen en niet te dicht op de gevel staat en je nog ruimte hebt om te werken. Je maximale werkhoogte is bij een enkele ladder in de praktijk ongeveer gelijk aan de “opberg lengte / maximale lengte” + 90cm.

Wil je de ladder gebruiken om op een volgende verdieping te komen, dan moet je er rekening mee houden dat je deze altijd minimaal 1m laat doorsteken voor een veilige overstap. De minimaal lengte van je ladder moet dus minstens 1m langer zijn dan de verdiepingshoogte die wilt overbruggen.  

Hoe gebruik je veilig een enkele ladder?

De enkele ladder is super makkelijk in gebruik, omdat je hem direct kan neerzetten en niet hoeft uit te schuiven. Zorg ervoor dat hij onder een hoek van 65-75 graden staat, zodat je hem veilig kan beklimmen. Laat hem aan de bovenzijde altijd met beide bomen tegen de muur steunen voor maximale stabiliteit. Gebruik je hem om naar een hogere verdieping te klimmen, zorg dan dat je de ladder 1 meter laat doorsteken. Dit geeft je houvast bij het op- en afstappen.

Standaard uitgevoerd met stabiliteitsbalk

Sinds 2018 moeten alle nieuw geproduceerde ladders met een lengte van meer dan 3m voorzien zijn van een basisverbreding. 

Daarom zijn bij Skyworks alle enkele ladders met 12 sporten of meer standaard voorzien van een stabiliteitsbalk die zorgt voor extra zijdelingse stabiliteit. Deze geeft je extra veiligheid wanneer je op de ladder staat, maar dat betekent niet dat je nu ook extra ver naar buiten kan reiken. Bij het klimmen en werken moet je er nog steeds voor zorgen dat je met je lichaam zo veel mogelijk binnen de bomen blijft. Kom je er toch net even niet bij, zet de ladder dan een stukje opzij in plaats van dat je verder naar buiten gaat hangen. Dit is helaas nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken van een ongeval.

Wanneer wij de ladder uitleveren is de stabiliteitsbalk nog niet gemonteerd. Dit doe je de eerste keer voor gebruik makkelijk zelf met de meegeleverd bevestigingsmaterialen en 2 sleutels nr.13. 

Onderhoud en reparatie

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je ladder is het belangrijk dat je regelmatig controleert of deze nog helemaal in orde is. Let op deuken, scheurtjes en andere vervormingen. Is de ladder beschadigd, gebruik hem dan niet meer. 

Het onderdeel dat het meest aan slijtage onderhevig is, zijn de sloffen. Zorg ervoor dat je deze tijdig vervangt. Als het anti-slipprofiel is weggesleten is de kans groter dat de ladder minder grip heeft op de ondergrond en eerder onderuitglijdt. Als de sloffen te ver afslijten kunnen ook de boomprofielen beschadigd raken en is de ladder niet meer te repareren.  

Wij adviseren om je ladder minimaal 1x per jaar door een deskundig inspecteur te laten inspecteren. Deze kan ook direct de sloffen vervangen als dat nodig is, zodat je je ladder nog vele jaren veilig kan blijven gebruiken.

We helpen je graag verder

Heb je nog vragen over de aankoop van een ladder? Neem dan tijdens kantooruren gerust contact op met één van onze specialisten (010 – 514 00 75) of stuur een  bericht, dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.

FAQ

1. Hoe zet je een enkele ladder veilig neer?

Om een ladder veilig neer te zetten is het belangrijk dat je in ieder geval op de onderstaande 3 punten let:

1. De ondergrond - Deze moet vlak en voldoende stevig zijn. De ladder mag niet zomaar kunnen wegzakken. Gebruik een laddermat als je op een zanderige ondergrond staat. Deze verspreidt de druk over een groter vlak waardoor de bomen niet onverwachts weg kunnen zakken.

2. De opstelhoek - De ideale opstelhoek ligt tussen de 65 en 75 graden. Deze kan je eenvoudig zelf bepalen door de punt van je  schoenen tegen de onderkant van de bomen te plaatsen en je armen recht vooruit te steken. Als je de bomen dan goed kan vastpakken staat de ladder onder de juiste hoek.

3. De omgeving -  Dit is eigenlijk het eerste waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je niet in de weg staat voor anderen. Zet je werkplek duidelijk af en voorkom dat iemand onder je ladder door kan lopen. Ga ook niet zomaar voor een deur staan. Sluit deze af en hang een bordje op met de melding dat er aan de andere kant van de deur gewerkt wordt.     

2. Zit er altijd een stabiliteitsbalk onder mijn enkele ladder?

Of er een stabiliteitsbalk onder je enkele ladder zit, is afhankelijk van de lengte en wanneer deze is gemaakt. In de vernieuwde Europese productnorm de NEN-EN 131, die sinds begin 2018 van kracht is, is een basisverbreding vereist voor alle ladders langer dan 3,0m.  De kortere lengtes met 8 of 10 sporten hebben daarom standaard geen stabiliteitsbalk, maar alle lengtes vanaf 12 sporten wel.  

In Nederland zijn, als enige land in Europa, ook specifieke eisen voor ladders opgenomen in de Warenwet. Hoewel deze wet alleen voor vrijstaande (reform) ladders een eis stelt aan de minimale basisbreedte, kiest Skyworks er bewust voor om ook bij alle andere uitvoeringen een basis verbreding toe te passen vanwege de extra veiligheid.  

Als alternatief voor een stabiliteitsbalk kan een ladder ook voorzien zijn van uitgebogen bomen. Hierdoor houd je bij het opstellen wat meer vrije ruimte onder de ladder. Bij Skyworks vind je die bij een aantal opsteek- en reformladders.