Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Valbeveiliging

Wil je persoonlijke valbeveiliging kopen? Dan ben je bij Skyworks aan het juiste adres. Bij ons vind je een ruim aanbod van verschillende uitvoeringen die zijn gemaakt voor de vakman die dagelijks werkt op hoogte en op zoek is naar kwaliteit.

Alle producten voldoen aan de nieuwste Arbo normen. Je hebt keus uit een groot aantal verschillende soorten ankermiddelen, harnasgordels en verbindingsmiddelen waarmee je een complete set persoonlijke valbeveiliging kan samenstellen, die optimaal is afgestemd op jou werksituatie. We leveren door heel Nederland.

Compleet assortiment persoonlijke valbeveiliging middelen  

Ga je persoonlijke valbeveiliging kopen, laat je dan goed informeren over de verschillende onderdelen en uitvoeringen. Wij zijn gespecialiseerd in producten voor professioneel gebruik bij werkzaamheden op hoogte en helpen je graag verder met een vrijblijvend advies voor de beste keus, zodat je altijd veilig en efficiënt kan werken.

Persoonlijke valbeveiliging koop je letterlijk als laatste redmiddel. De merken 3M, SYAM en UNYC staan garant voor kwaliteit en veel gebruiksgemak. Met een ruime keus uit verschillende uitvoeringen is er altijd wel een samenstelling te maken die past bij jouw werkzaamheden.

In onze webshop zie je slechts een beperkte selectie van de beschikbare middelen voor persoonlijke valbeveiliging. Ben je op zoek naar een specifieke toepassing of wil je een vrijblijvend advies voordat je een onderdeel voor je valbeveiliging koopt? Neem dan contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Wanneer gebruik je eigenlijk persoonlijke valbeveiliging?

Persoonlijke valbeveiliging is letterlijk het laatste redmiddel bij werken op hoogte. Wanneer bij een werkplek geen collectieve valbeveiliging gerealiseerd kan worden in de vorm van een leuning, biedt persoonlijke valbeveiliging uitkomst. 

Binnen de kaders van de arbeidshygiënische strategie, zoals die in de Arbo-wet is vastgelegd, kijk je altijd eerst naar een oplossing waarbij gebruik wordt gemaakt van een steiger, hoogwerker of hangbruginstallatie voor het uitvoeren van je werkzaamheden op hoogte. Gaat dat niet, dan is het gebruik van persoonlijke valbeveiliging toegestaan als laatste alternatief.  

Welke persoonlijke valbeveiliging kan ik het best kiezen?

Persoonlijke valbeveiliging wordt in vele soorten en maten aangeboden. Maar wat koop je nu het best voor de werkzaamheden die je wilt uitvoeren? Eén ding is zeker. Een universele set valbeveiliging bestaat niet. De samenstelling van harnasgordel, bevestigingsmiddel en ankerpunt is sterk afhankelijk van de situatie op de werkplek en het uit te voeren werk.

Diverse toepassingen

Allereerst is het goed om te realiseren dat er in basis 4 verschillende soorten toepassingsgebieden zijn voor persoonlijke valbeveiliging. Iedere toepassing vraagt om specifieke eigenschappen, waardoor je een onderdeel niet zomaar in

iedere willekeurige situatie kan gebruiken.

   

Werkplek beperking is een toepassing waarbij voorkomen wordt dat iemand kan vallen. Hierbij zit iemand vast aan een lijn die voorkomt dat hij in een gebied kan komen waar valgevaar is. Dit wordt ook wel “restrain” genoemd. Daarbij wordt het werkgebied van de gebruiker beperkt tot maximaal 2m van de rand waar het valgevaar bestaat. Let op! De bevestigingsmiddelen die hiervoor gebruikt worden zijn niet geschikt om een val te stoppen.

Valbeveiliging is de toepassing waarmee een val daadwerkelijk gestopt wordt. Dit wordt gebruikt in situaties waar collectieve randbeveiliging ontbreekt en kort op de rand wordt gewerkt waar een val van hoogte gemaakt kan worden. De middelen die hierbij worden toegepast zijn zo ontworpen dat ze de valkrachten zo veel mogelijk minimaliseren en zo goed mogelijk over het lichaam verdelen.
Werkplek positionering is eigenlijk geen echte valbeveiliging, maar wordt vaak wel gebruikt in combinatie met valbeveiligingsmiddelen. Werkplek positionering wordt gebruikt op moeilijk bereikbare plaatsen zoals een mast of boom en zorgt ervoor dat de gebruiker toch 2 handen vrij heeft om mee te werken. Hiervoor is het harnas voorzien van een extra heupband met bevestigingsogen voor de positioneringslijn.
Lijnwerk is een manier van werken waarbij de werkzaamheden hangend in een lijn worden uitgevoerd. Dit wordt ook wel “rope access” genoemd. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een speciale harnasgordel met een bevestigingspunt op de buik en been- en rugbanden die er voor zorgen dat je in het harnas kunt zitten. Als extra beveiliging wordt een tweede lijn gebruikt voor het geval er iets gebeurt met de werklijn.

Het ABC(DE) van de valbeveiliging

Een goed samengestelde set bestaat uit minimaal 3 onderdelen: 

  • Ankermiddel
  • Bevestiging op het lichaam / Harnasgordel
  • Connectie / verbindingsmiddel 

Wil je meer praktische tips voor de aankoop van één van deze onderdelen, kijk dan op de betreffende productpagina.

  

Valbeveiliging ABC - Ankerpunt
Valbeveiliging ABC - Bevestiging op lichaam
Valbeveiliging ABC - Connectie middel

Ankermiddel

Bevestiging op lichaam

Connectie middel

Het ankerpunt is de directe verbinding van je valbeveiliging met een vaste constructie. Zowel het ankermiddel als de constructie, waar deze aan is vastgemaakt, moet sterk genoeg zijn om de klap van een val op te kunnen vangen. Inclusief de veiligheidsfactor is dat een belasting van minimaal 12kN. Voorbeelden van ankermiddelen zijn : een strop, een ankeroog, een balk-anker en het SYAM mobiele ankerpunt.

De harnasgordel biedt bevestigingspunten op het lichaam en zorgt ervoor dat bij een val de krachten goed over het lichaam worden verdeeld. Een harnasgordel heeft altijd minimaal een bevestigingspunt op de rug. De variatie bestaat uit een of meerdere bevestigingspunten op de borst, extra aanhaakpunten voor redding, een heupgordel voor werkplekpositionering of extra polstering voor meer draagcomfort.

Deze middelen zorgen voor een verbinding tussen het lichaam en het ankerpunt. Dit zijn vallijnen met een demper, lijnklemsystemen en automatische valstopapparaten die met een haak aan beide kanten worden vastgezet. De bewegingsvrijheid bij deze systemen varieert van 1,5m tot meer dan 50m.

Daarnaast mogen onderstaande elementen ook niet ontbreken:

  

Valbeveiliging ABC - Daling en redding
Valbeveiliging ABC - Educatie
Valbeveiliging ABC - Valbescherming gereedschap

Daling / Redding

Educatie

Valbescherming voor gereedschap

Deze systemen worden gebruikt om iemand weer in veiligheid te brengen na een val of toegang te geven tot besloten ruimtes.

Weten waar de valbeveiligingsmiddelen voor bedoeld zijn en hoe ze gebruikt moeten worden is essentieel voor een veilige toepassing. Vraag naar de mogelijkheden voor een ingebruikname instructie of een toolboxmeeting.

Zorg voor een veilige werkomgeving en borg je gereedschap, zodat dit niet kan vallen en de personen die op een lager gelegen verdieping zijn beschermd.

Wat zijn de voordelen van persoonlijke valbeveiliging?

Persoonlijke valbeveiliging zorgt ervoor dat je toch veilig op hoogte kan werken in situaties waar je met een steiger, hoogwerker of hangbruginstallatie niet bij kunt komen. Door het brede aanbod van verschillende uitvoeringen kan je altijd wel een set samenstellen die geschikt is voor die specifieke situatie.

Het gebruik van persoonlijke valbeveiliging zal nooit direct je eerste keus zijn, maar er zijn situaties die je alleen op die manier bereikbaar kan maken. Wanneer je de juiste combinatie gebruikt van ankerpunt, harnasgordel en verbindingsmiddel kan je toch veilig op locaties werken waar geen collectieve veiligheidsvoorzieningen zijn. 

Voor het gebruik is meestal weinig voorbereidend installatiewerk nodig, waardoor je snel aan de werkzaamheden kan beginnen. Daarbij is het wel belangrijk dat je een voldoende sterk ankerpunt kiest. Met een strop, balk-klem of SYAM mobiel ankerpunt kan je gebruik maken van een bestaande constructie. Dat is ideaal voor eenmalige werkzaamheden. Zijn er terugkerende werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de inspectie van een plat dak of het onderhoud zonnepanelen, dan kan je beter kiezen voor een vast ankerpunt. Dan heb je maar één keer installatiewerk en daarna staat het altijd klaar voor gebruik. 

Op de productpagina voor ankerpunten vind je meer informatie over de eisen waar deze aan moeten voldoen.

Voor wie is persoonlijke valbeveiliging geschikt?

Persoonlijke valbeveiliging is geschikt voor iedereen die op hoogte werkt en daar niet met een steiger, hoogwerker of hangbruginstallatie bij kan komen. Belangrijk is wel dat je zorgt voor de juiste combinatie van ankerpunt, harnasgordel en verbindingsmiddel.

Jezelf beveiligen tegen een val van hoogte is door de Arbo-wet verplicht vanaf 2,5m. Dat betekent dat wanneer je op een eerste verdieping van een pand staat je al moet zorgen voor valbeveiliging. 

Maar niet alle verbindingsmiddelen zijn daar even geschikt voor. Zo heb je bij de veel gebruikte vallijn 2m met schokdemper een minimale vrije valhoogte nodig van 4,75-6,75m afhankelijk waar je ankerpunt zit. Voor die situatie moet je een ander middel, zoals een lijnklemsysteem of automatische valstopapparaat, kiezen. Laat je daarom goed voorlichten over de werking en toepassing van de verschillende soorten verbindingsmiddelen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten en de toepassing hiervan? Kijk dan op productpagina voor verbindingsmiddelen.

Voorlichting en instructie

Om veilig te kunnen werken met persoonlijke valbeveiliging is het belangrijk dat de gebruikers de juiste voorlichting en instructie krijgen. Dat geldt natuurlijk voor alle werkzaamheden, maar bij valbeveiliging kan verkeerd gebruik zeer ernstige verwondingen veroorzaken en leiden tot blijvend letsel of zelfs dodelijk zijn.

Laat je daarom ook altijd goed informeren over de toepassing van de verschillende onderdelen voordat je deze aanschaft. Er is een ruim aanbod aan verschillende middelen die meer of minder geschikt zijn voor een bepaalde situatie. Ga er vanuit dat niet iedereen de handleiding leest en geef daarom altijd een instructie aan iedereen die voor de eerste keer met een nieuw middel gaat werken. 

Een korte basis instructie kan je geven aan de hand van de toolbox presentatie die we voor je gemaakt hebben. Deze kan je gratis downloaden en is te vinden bij de "Tips en trucs”. 

3 tips om veilig met persoonlijke valbeveiliging te werken

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je veilig met persoonlijke valbeveiliging werkt. Lees daarom altijd eerst de gebruikershandleiding

Hieronder staan 3 tips die van toepassing zijn voor iedereen die met persoonlijke valbeveiliging gaat werken:

  • Laat je voorlichten bij de samenstelling van de set die je wilt gebruiken, zodat deze goed is afgestemd op de situatie.
  • Geef een duidelijke instructie aan de gebruikers, zodat zij bekend zijn met de werking maar ook met de eventuele beperkingen.
  • Laat je middelen regelmatig inspecteren door een deskundige, zodat je zeker weet dat ze veilig zijn te gebruiken 

Inspectie en onderhoud

Om zeker te weten dat je veilig met je valbeveiliging kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt.

Een aantal dingen kan je makkelijk zelf doen:

  • Controleer de onderdelen regelmatig op beschadigingen en slijtage. Een scheurtje in de band of een haaltje in het stiksel is direct reden voor afkeur. Verontreinigingen kan je eventueel met natuurlijke (groen) zeep verwijderen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die kunststof onderdelen kunnen aantasten. 
  • Zorg ervoor dat je je valbeveiliging altijd droog en beschermd opslaat. Is het nat geworden door de regen laat het dan eerst goed drogen voordat je het terug in de tas stopt. Laat het drogen aan de lucht en leg het niet op de verwarming, anders wordt het materiaal snel stug.
  • Berg je middelen altijd weer netjes op in een tas of koffer. Leg ze niet zomaar los in de bus waar ze bekneld kunnen komen te zitten tussen andere spullen.

Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je persoonlijke valbeveiliging jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en welke onderdelen gevoelig zijn voor slijtage. 

Voor beroepsmatige gebruik stelt de Arbo-wet dat je als werkgever verplicht bent om je persoonlijke valbeveiliging te (laten) onderhouden, zie het Arbo-besluit art. 8.3. Onderdelen slijten en kunnen beschadigd raken door gebruikt. Zeker als er veel wisselende gebruikers zijn wordt een beschadiging niet altijd even snel opgemerkt en soms durven medewerkers het ook niet te melden. Daarom moeten de materialen regelmatig nagekeken worden door een onafhankelijk deskundig inspecteur. Hoe vaak je deze moet inspecteren is afhankelijk van de gebruiksfrequentie. In de praktijk wordt als vuistregel minimaal 1 keer per jaar gehanteerd.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het inspecteren van je persoonlijke valbeveiligingsmiddelen? Bel dan tijdens kantooruren met onze inspectie afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Let op! Ben je er mee gevallen dan zijn de lijnen en je harnasgordel direct afgekeurd en niet meer te gebruiken. Een valstopapparaat moet je eerst door een deskundige laten inspecteren voordat je deze eventueel weer kan gebruiken.

Welke regelgeving is van toepassing op het gebruik van persoonlijke valbeveiliging?

Het professioneel gebruik van persoonlijke valbeveiliging is geregeld in de Arbo-wet. Daarnaast is er een Europese verordening en zijn er diverse Europese productnormen van toepassing waar de verschillende onderdelen aan moeten voldoen.

Arbo-besluit

In de Arbo-wet zijn diverse besluiten opgenomen die betrekking hebben op het gebruik van persoonlijke valbeveiliging. De basis is artikel 3.16 die in het algemeen stelt dat valgevaar voorkomen moet worden in situaties boven de 2,5m. “Daarbij hebben maatregelen gericht op collectieve bescherming de voorrang boven maatregelen gericht op individuele bescherming.” 

Dit wordt in artikel 7.23, dat gaat over de voorschriften voor het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte, ook nog eens herhaald. In dit artikel worden ook voorschriften gegeven voor het gebruik van toegangs- en positioneringstechnieken met lijnen ("rope access").  

Daarnaast worden in hoofdstuk 8 van het Arbo-besluit algemene voorschriften gegeven voor de keuze, het gebruik en de eisen waar persoonlijke beschermingsmiddelen aan moeten voldoen.  

De volledige wetsteksten van het Arbo-besluit zijn te lezen in de wettenbank op Overheid.nl

Europese product verordening

De Europese verordening (EU) 2016/425 stelt regels voor ontwerp, productie, en certificering van persoonlijke beschermingsmiddelen. Persoonlijke valbeveiliging moet daarbij voldoen aan de hoogste categorie eisen, vanwege de grote gevolgen die het kan hebben indien het bij het gebruik toch mis gaat. 

Als een product aan al deze eisen voldoet mag de leverancier een CE-merk aanbrengen. Bij persoonlijke valbeveiliging moet ook het nummer van de keuringsinstantie vermeld staan. Is een van beide niet zichtbaar of op een andere manier te achterhalen, dan mag het middel niet gebruikt worden als persoonlijk beschermingsmiddel.

De volledige verordening is te downloaden via de website van EUR-Lex Europa

Productnormen

Voor het ontwerp en de productie van persoonlijke valbeveiliging zijn een groot aantal Europese productnormen van toepassing. In deze productnormen staan de eisen en testmethoden omschreven waar de verschillende onderdelen aan moeten voldoen. 

Persoonlijke valbeveiliging productnormen
Productnormen van toepassing op persoonlijke valbeveiliging


Een kopie van een normblad is te bestellen op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN.nl).

We helpen je graag verder

Heb je nog vragen over de aankoop van een persoonlijke valbeveiliging of het werken op hoogte in het algemeen? Neem dan tijdens kantooruren gerust contact op met één van onze specialisten (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.