Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De inspecteurs van SZW gaan ook dit najaar weer het land in om op de kleinere bouwplaatsen te controleren op het veilig gebruik van rolsteigers. Als daarbij blijkt dat er sprake is van direct valgevaar wordt het werk gelijk stilgelegd en wordt een boete opgelegd. 

Het is niet de eerste keer dat de Inspectie SZW controleert op het gebruik van rolsteigers. Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken en blijkt dat dit vaker gebeurt bij kleine bedrijven dan bij de grote. In de meeste gevallen is het niet juist opbouwen van de rolsteiger de oorzaak. Leuningen worden niet of te laag gemonteerd, diagonalen worden maar voor de helft geplaatst en stabilisatoren worden niet ver genoeg uitgezet. Ook worden de rolsteigers te ver van de gevel gezet zonder dat er een leuning wordt geplaatst.  

Doe zelf een veiligheidscontrole

Laat je niet verrassen door een ongeluk en doe zelf regelmatig een veiligheidscontrole op je eigen bouwplaats. Kijk kritisch hoe de steiger is opgebouwd en hoe hij wordt gebruikt. Meestal is het geen onwil, wanneer de steiger niet goed is opgebouwd, maar met het excuus : “Even snel” of “Ik doe het al jaren zo” zit een ongeluk in een klein hoekje. 

Regelmatig even afstand nemen van de dagelijkse werkzaamheden en met een veiligheidsbril op naar de uitvoering van het werk kijken, werkt heel verhelderend. Spreek de betrokkenen ook gelijk aan op hun gedrag en leg uit wat de gevolgen kunnen zijn. Niet alleen wat betreft persoonlijk leed, maar ook financieel.

Geef een duidelijke instructie

Geef nieuwe medewerkers een heldere uitleg over het opbouwen en gebruik van een rolsteiger. Voor medewerkers die al langer in dienst zijn kan het geen kwaad om één keer per jaar de kennis en vaardigheden over het opbouwen en het gebruik van een rolsteiger weer op te frissen. Download daarvoor het gratis toolboxpakket “Werken met rolsteigers”. Combineer de toolbox met een praktijktraining, waarbij collega’s elkaar ook trips en trucs kunnen geven voor het veilig en snel opbouwen van de rolsteiger. 

Heb je zelf geen tijd om dit te doen of heb je te weinig praktische vaardigheden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor het geven van een training / toolbox op locatie.