Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Onlangs is de productnorm voor rolsteigers, de NEN-EN 1004, herzien en zijn de veiligheidseisen verder aangescherpt. Deze veranderingen gelden niet alleen voor de grote rolsteigers, maar zijn nu ook van toepassing op alle kleine rolsteigers onder de 2,5m vloerhoogte, zoals de kamer- en vouwsteigers. 

Wat verandert er in de NEN-EN 1004?

Wijzigingen in norm voor rolsteigers
Wijzigingen in de norm voor rolsteigers
(klik om te downloaden)

Naast het feit dat de NEN-EN 1004 nu ook geldt voor rolsteiger onder de 2,5m vloerhoogte, is een andere belangrijke wijziging dat de afstand tussen 2 platformen nu nog maar 2,25m mag zijn. Daarnaast mag het 1e platform niet hoger liggen dan 3,4m. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je je rolsteiger makkelijker en veiliger kan opbouwen. Bij de traditionele rolsteiger met schoren mocht je nog een afstand van 4,2m tussen de platformen hebben, maar dat was dan wel een gedoe met het verleggen van de platformen. Dat is nu met de nieuwe aanpassing verledentijd.

Waar het in de vorige versie van de norm een beetje in het midden werd gelaten of een tussenvloer leuningen moet hebben, staat er nu heel duidelijk vermeld dat een tussenvloer heup- en knieleuningen rondom moet hebben. Voor de werkvloer gold al dat je daar heup- en knieleuningen rondom moest hebben en een kantplank om vallend materiaal tegen te houden. 

Bij kleinere rolsteigers met een vloerhoogte onder de 2,5m zal je zien dat deze nu ook standaard worden aangeboden met stabilisatoren aan 4 zijden en leuningwerk rond het werkplatform, net zoals bij de grote steigers nodig is.

Wat verandert er voor jou?

De veranderingen in de norm zijn van toepassing op nieuw te leveren rolsteigers. Werk je al met voorloopleuningen in je rolsteiger? Dan ben je al goed bezig en verandert er waarschijnlijk niet zo heel veel voor jou. Kijk nog wel een keer goed naar de leuningen die je nodig hebt als je steiger langs de gevel staat. Daar mag geen valgevaar bestaan doordat je te ver van de gevel staat.  

Werk je nog met een traditionele rolsteiger die is opgebouwd met schoren? Dan zal er veel voor je kunnen gaan veranderen. Dit betekent echter niet dat je je oude rolsteiger gelijk moet weg te gooien. Met een aantal aanpassingen kan je veel onderdelen nog steeds blijven gebruiken. 

Wil je weten hoe je je steiger kan upgraden naar de nieuwe norm? Neem dan contact met ons op. Bel voor een afspraak tijdens kantooruren met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht dan bellen wij zo snel mogelijk terug.

In de webshop vind je een overzicht van ons complete aanbod rolsteigers en telescopische steigers.

Meer informatie over de wijzigingen in de norm en het A-Blad rolsteigers kan je ook lezen in de flyer van onze branche-organisatie VSB.