Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hangbrug met overstapvoorziening naar balkon


De bereikbaarheid van balkons voor schilderwerk en ander klein onderhoud bij hoogbouw projecten is vaak een issue. Afspraken maken met bewoners voor toegang via de woning is in de praktijk nauwelijks mogelijk of leidt tot complexe planningschema’s. Een goed alternatief is het gebruik van een tijdelijke hangbruginstallatie met overstapvoorziening. Om de toepassing hiervan te reguleren heeft de branchevereniging voor Steigerbouw, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) hier onlangs, in samenspraak met een aantal toezichthoudende instanties, een vernieuwd en uitgebreid protocol voor opgesteld. 

Een hangbrug is geen personen lift

Het gebruik van een hangbruginstallatie voor toegang tot balkons is bijna dagelijkse praktijk. Zeker voor het uitvoeren van schilderwerk, waar je een aantal keren achter elkaar op een balkon moet zijn, is het handig wanneer je niet iedere keer met je spullen door een woning hoeft te lopen. Maar een hangbrug is geen lift. Een tijdelijke hangbruginstallatie is ontworpen voor gebruik als werkplatform voor het uitvoeren van werkzaamheden aan de buitenzijde van een pand. Zomaar overstappen naar een balkon is dan ook niet toegestaan en kan leiden tot gevaarlijke situaties. 

Tijdelijke hangbruginstallatie met overstapvoorziening

Protocol voor overstapvoorziening

Hoe je dit dan wel moet regelen is vastgelegd in het vernieuwde protocol. Dit protocol geeft een richtlijn aan alle betrokken partijen voor een veilige inzet van een speciaal ontworpen voorziening voor het uitstappen op hoogte vanuit een hangbrug. Uitgangspunt is dat deze niet wordt toegepast voor grootschalig onderhoud, waarbij veel personen overstappen en/of veel materiaaltransport nodig is. Voor die situaties zal een personen-goederenlift gebruikt moeten worden. 

Lichte onderhoudswerkzaamheden

Heb je echter lichte onderhoudswerkzaamheden, zoals schilderen, kitten en ander kleinere herstelwerkzaamheden, dan is een hangbrug in combinatie met een overstapvoorziening een goed alternatief. De overstapvoorziening heeft een veilige op- en afstap naar het balkon en een automatische veiligheidsafslag, zodat de hangbrug niet zomaar kan bewegen wanneer deze aan het balkonhek is gekoppeld. De overstapvoorziening wordt op een zijpaneel van de hangbrug gemonteerd en heeft aan de balkonzijde een verstelbare ladder waardoor je altijd weer makkelijk de brug in klimt. Door de extra verhoogde leuning aan de buitenzijde van de brug kan je veilig overstappen zonder gebruik van persoonlijke valbeveiliging.  

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het gebruik van een tijdelijke hangbruginstallatie voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden in combinatie met een overstapvoorziening, neem dan tijdens kantooruren contact op met een van onze vestigingen bij jou in de buurt of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.