Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Een recente uitgevoerde hit- en run actie van de inspectiedienst SZW (voormalige Arbeidsinspectie) gericht op het gebruik van rolsteigers op kleine bouwplaatsen, is daar een voorbeeld van. In de praktijk blijkt dat de veiligheid van een rolsteiger volledig wordt bepaald door de manier waarop de gebruiker hier zelf mee omgaat.

Als leverancier van diverse soorten klimmaterialen heeft Skyworks een aantal jaren geleden het initiatief genomen in de ontwikkeling van een veiliger opbouwmethode voor rolsteigers. Zoals onlangs ook te lezen was in de Schildersvakkrant, is deze opbouwmethode inmiddels ook door andere rolsteiger leveranciers overgenomen.

Het grote voordeel van deze opbouwmethode is dat tijdens de montage van de rolsteiger er altijd een 3-punts contact is met de steigerconstructie. Hierdoor staat degene die rolsteiger opbouwt veel zekerder en wordt de kans op vallen geminimaliseerd. Dit kan gewoon met de bestaande onderdelen gerealiseerd worden. Het enige wat verandert, is de plaats waar het platform wordt neergelegd.

Bij de traditionele opbouwmethode was dit op de bovenste sport van het frame. In de nieuwe, verbeterde methode wordt het platform halverwege het frame geplaatst. Het grote verschil is dat wanneer nu het platform wordt betreden iemand altijd een deel van het frame voor zich heeft dat als steun / leuning kan dienen. Hierdoor wordt het ophijsen van de overige onderdelen ook een stuk veiliger, omdat dit via de kopse kant van de rolsteiger gebeurt waar men kan steunen tegen het doorstekende frame. Door nu als eerste aan weerszijde een horizontaal schoor als leuning te plaatsen, is er direct een leuning en kan de rest van de onderdelen gemonteerd worden.

Met de Skyworks rolsteigers is het niet noodzakelijke om voor gebruik nog eens de rustplatformen te herschikken naar een gesloten dubbele vloer om de 4 m. Dit verkort de montagetijd.

Update februari 2015 : De ontwikkeling van rolsteigers heeft in de tussentijd niet stilgestaan en Skyworks heeft inmiddels de Sky-Secure rolsteigers op de markt gebracht. Bij deze rolsteigers staat de gebruiker onder alle omstandigheden achter een leuning ook tijdens het opbouwen en afbreken.