Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Vandaag heeft Skyworks in samenwerking met de VSB en de Komat aan 64 inspecteurs van SZW voorlichting gegeven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van veilig gebruik van (rol)steigers. De laatste jaren zijn er flinke stappen gemaakt in het veilig opbouwen van (rol)steigers. Nieuwe methodes zijn ontwikkeld en de Richtlijn Steigers en het A-blad rolsteigers zijn op diverse punten aangepast. Daarnaast heeft de Inspectie SZW ook een interne organisatieverandering achter de rug. Een mooi moment om de Inspecteurs van SZW bij te praten.

Richtlijn steigers

Tijdens de ochtendsessie, die gehouden werd op het voormalige terrein van de Bouw- en Infra opleiding in de Harderwijk, werd in 4 parallel sessies ingegaan op de verschillende fasen bij het opleveren en gebruik van steigers. Vanuit de Richtlijn Steigers zijn de taken en verantwoordelijkheden voor de steigerbouwer, de opdrachtgever en de gebruiker in het hele proces van voorbereiding, opbouw en gebruik helder afgebakend. Daarbij is door de bedrijven niet alleen veel geïnvesteerd in nieuwe materialen en werkmethodes, maar ook in de opleiding van de steigerbouwer. Uiteindelijk maken de mensen het werk.

Veilige opbouwmethode rolsteigers

Ook bij de rolsteigers is er de afgelopen jaren veel energie gestoken in het ontwikkelen van een nieuwe veiliger opbouwmethode, waardoor iemand onder alle omstandigheden beschermd door een leuning kan werken. Die leuning is er niet alleen tijdens de gebruiksfase, maar ook al tijdens het opbouwen. Hierdoor is het valgevaar tot een minimum beperkt.

Toezicht Inspectie SZW

Op dit moment worden er nog heel veel rolsteigers op een traditionele manier, zonder (voorloop)leuning , opgebouwd. Hier ligt dan ook nog een grote uitdaging. De Inspectie SZW heeft aangegeven actief te handhaven op rolsteigers die onveilig gebruikt worden. Helaas gebeuren er op dit moment nog te vaak ongelukken met steigers die niet goed zijn opgebouwd. Daarom blijft toezicht op het veilig gebruik van de steigers één van de speerpunten van de inspectiedienst. Om meer proactief te kunnen handhaven wordt het aantal inspecteurs de komende jaren verder uitgebreid.

Meer info?

Wilt u meer weten over de vernieuwde opbouwmethode voor rolsteigers en hoe u uw rolsteiger hierop kunt aanpassen? Neem dan contact op met een van onze vestigingen of stuur een bericht dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.