Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wel of geen valbeveiliging in een hoogwerker?

Wel of geen valbeveiliging in een hoogwerker?

Dit is een veel gehoorde vraag en het antwoord is al even snel gegeven : “Volg de instructie van de leverancier van de hoogwerker en beoordeel de risico’s van de omgeving waar je gaat werken.” Maar wat betekent dit in de praktijk?

De mast als katapult

Veilig rijden met een hoogwerker

Valgevaar bij het werken met een hoogwerker ligt niet altijd even voor de hand. Vandaar ook de twijfel die je bij velen hoort of het wel nodig is om een harnas te gebruiken. “De werkbak heeft toch al een stevige leuning waar ik veilig achter sta.” Dat is inderdaad ook voldoende wanneer je met de bak voor je werkplek staat. Het gevaar ontstaat echter bij het verrijden van de hoogwerker. Wanneer er te snel wordt gereden bij het passeren van een hobbel of kuil, werkt de mast van een telescoop hoogwerker als een katapult. Ook al staat de mast in de laagste stand, dan kan deze door zijn grote lengte nog steeds een behoorlijke zwieper maken en jou als bestuurder uit de bak slingeren.

Om dit soort incidenten te voorkomen is het natuurlijk belangrijk om eerst goed naar het terrein te kijken en dit soort obstakels te vermijden. Maar het gevaar komt altijd op een onverwacht moment. Een iets te hoge stoeprand kan al een flinke slinger met de werkbak veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk om altijd aangelijnd in een telescoop hoogwerker te werken. Het is ook niet voor niets dat iedere moderne hoogwerker een bevestigingsoog heeft om aan te kunnen lijnen en dat de leveranciers het gebruik verplicht stellen in hun handleiding.

Direct aanlijnen bij het instappen van de hoogwerker

Keuze van de juiste lijn

Het gebruik van een valbeveiligingslijn in een hoogwerker is er dus voor bedoeld om te voorkomen dat iemand over de leuning uit de werkbak wordt geslingerd op het moment dat deze een onverwachte heftige beweging maakt. Daarom moet een zo kort mogelijk lijn gebruikt worden (max 1,8m*). Gebruik bij voorkeur een positioneringslijn en geen lijn met schokdemper. Maak de lijn nooit vast aan de leuning, maar uitsluitend aan het het speciaal hiervoor gemaakte ankeroog.  

Hoogwerkerset

UNYC Basis valbeveiligingset voor hoogwerkers
UNYC Basis set voor hoogwerkers

Een goede basis set voor regelmatig gebruik in een hoogwerker is de UNYC Basic set. Deze bestaat uit een harnasgordel met een ankerpunt op de rug en borst en een positionringslijn 1,5m met steigerhaak. Direct bestellen kan via deze link.

* advies DGUV

Bijgewerkt : april 2021

Deel dit via LinkedinDeel dit via Facebook
Deel dit via Mail

Deel dit via Whatsapp
terug naar overzicht
Wel of geen valbeveiliging in een hoogwerker?

Het laatste nieuws