Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Bevoegdheden van Skyworks medewerkers

Bij Skyworks werken we met gradaties in de bevoegdheden voor onze medewerkers. Deze zijn gebaseerd op de vereisten uit de Richtlijn steiger, maar uitgebreid voor de montage van aluminium steigerconstructies, schilderstellingen en hangbruginstallaties.

Hiervoor delen wij onze steigers in 4 verschillende moeilijkheidsgraden in:

Moeilijkheidsgraad 1

Dit heeft betrekking op standaard configuraties.

Dit zijn recht-toe-recht-aan steigers met een maximale vloerhoogte van 24m en een vloerbelasting van max. klasse 4, al dan niet uitgevoerd met een uitbouwconsole. Ook de standaard schilderstellingen en standaard hangbruggen vallen onder deze moeilijkheidsgraad.

Eventueel worden de steigers voorzien van kap en max. 50% wind- en water reducerend gaas.

Moeilijkheidsgraad 2

Hieronder vallen standaard configuraties met eventueel een paar kleine aanpassingen.

Deze aanpassingen kunnen lokaal met standaard materiaal worden opgelost. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een windverband welke wordt aangebracht als er op een bepaald punt geen anker kan worden geplaatst.

Daarnaast betreffen dit steigerconstructies waarvoor de fabrikant zelf aanvullende berekeningen heeft uitgevoerd omdat ze regelmatig worden toegepast. Denk hierbij aan een overbrugging met tralieliggers of het gebruik van 90% wind- en water reducerend gaas.

De tekeningen en berekeningen van deze steigers zijn te vinden in de interne database. Voor de aanpassingen raadplegen we de Richtlijn Steigers.

Moeilijkheidsgraad 3

Hieronder vallen steigerconstructies waarbij in het werk een ingrijpende aanpassing gemaakt moet worden.

Deze ingrijpende aanpassingen moeten wel kunnen worden opgelost met standaard materiaal door een 1e monteur.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitbouw op de kopse kant van een steiger omdat er net nog een deel bereikbaar moet worden gemaakt waar geen staander op de grond geplaatst kan worden. Van deze steigers zal altijd een aanvullende tekening en berekening gemaakt worden.

Moeilijkheidsgraad 4

Dit zijn de buitencategorie steigers.

Deze zijn hoger, kunnen een zwaardere belasting aan en/of worden opgebouwd uit speciaal gemaakt onderdelen.

Ook van deze steigers zal altijd een aanvullende tekening en berekening gemaakt worden.

Bevoegdheden

Leerling monteur (*)

 • De leerling monteur assisteert bij (de-)montagewerkzaamheden van stalen steigers, aluminium steigers, hangbruggen en schilderstellingen. De leerling monteur mag nog niet zelfstandig steigers monteren en demonteren. Dus ook opleveren is niet toegestaan.

Monteur (**)

 • De monteur monteert en demonteert zelfstandig steigers in een gestandaardiseerde configuratie (moeilijkheidsgraad 1). Hiermee wordt bedoeld: gestandaardiseerde configuratie van aluminium en stalen steigers, schilderstellingen en eenvoudige hangbruggen.
 • Deze steigers en hangbruggen mag de monteur ook opleveren.
 • Onder toezicht van minimaal een 1e monteur mag de monteur steigers en hangbruggen met een hogere moeilijkheidsgraad monteren.
 • De monteur heeft de interne trainingen steigers 1 en hangbruggen 1 met goed gevolg afgelegd. Voor de stalen steigers geldt dat hij bij een geaccrediteerde instantie, met goed gevolg, examen heeft afgelegd voor de opleiding monteur steigerbouw.

1e Monteur (***)

 • De 1e monteur monteert en demonteert zelfstandig steigers, schilderstellingen en hangbruggen tot moeilijkheidsgraad 3.
 • De monteur mag steigers tot en met moeilijkheidsgraad 2 opleveren.
 • De 1e monteur heeft de interne trainingen steigers 2 en hangbruggen 2 met goed gevolg afgelegd. Voor de stalen steigers geldt dat de 1e monteur bij een geaccrediteerde instantie, met goed gevolg, examen heeft afgelegd voor de opleiding 1e monteur steigerbouw.

Uitvoerder (****)

 • De uitvoerder monteert en demonteert zelfstandig steigers, schilderstellingen en hangbruggen tot moeilijkheidsgraad 4.
 • De uitvoerder mag steigers tot en met moeilijkheidsgraad 3 opleveren.
 • Echter met het diploma 1e Monteur Steigerbouw kan de uitvoerder op grond van ervaring en in overleg met de werkgever de functie van Voorman Steigerbouw krijgen. Als Voorman Steigerbouw mag je steigers met de hoogste moeilijkheidsgraad (moeilijkheidsgraad 4) opleveren.
 • De uitvoerder heeft de interne trainingen steigers 3 en hangbruggen 3 met goed gevolg afgelegd. Voor de stalen steigers geldt dat de uitvoerder bij een geaccrediteerde instantie, met goed gevolg, examen heeft afgelegd voor de opleiding steigerinspecteur.

Management – Vestigingsmanager. (*****)

 • Op grond van kennis en ervaring mag de leden van het Management en de vestigingsmanagers alle afgeleverde en gemonteerde klimmaterialen controleren en beoordelen.