Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Waar let je op bij het kopen van persoonlijke valbeveiliging?

Je hebt persoonlijke valbeveiliging nodig, maar de keus is zo groot dat je niet mee weet wat je nu het best kan kopen. Waarom heeft een harnasgordel verschillende bevestigingspunten? Wat is werkplekpositionering? Waarom heeft de ene lijn een schokdemper en de andere niet? In deze koopgids vind je meer achtergrondinformatie over de verschillende soorten persoonlijke valbeveiliging en de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van deze middelen.

Toepassingsgebieden persoonlijke valbeveiliging

Persoonlijke valbeveiliging wordt in vele soorten en maten aangeboden. Maar wat koop je nu het best voor de werkzaamheden die je wilt uitvoeren? Een ding is zeker ; Een universele set valbeveiliging bestaat niet. De samenstelling van harnasgordel, bevestigingsmiddel en ankerpunt is sterk afhankelijk van de situatie op de werkplek en het uit te voeren werk.

Allereerst is het goed om te realiseren dat er in basis 4 verschillende soorten toepassingsgebieden zijn voor persoonlijke valbeveiliging.

 

Werkplek beperking is een toepassing waarbij voorkomen wordt dat iemand kan vallen. Hierbij zit iemand vast aan een lijn die voorkomt dat hij in een gebied kan komen waar valgevaar is. Dit wordt ook wel “restrain” genoemd. Daarbij wordt het werkgebied van de gebruiker beperkt tot maximaal 2m van de rand waar het valgevaar bestaat. De bevestigingsmiddelen die hiervoor gebruikt worden zijn niet geschikt om een val te stoppen.

Valbeveiliging is de toepassing waarmee een val daadwerkelijk gestopt wordt. Dit wordt toegepast in situaties waar collectieve randbeveiliging ontbreekt en kort op de rand wordt gewerkt waar een val van hoogte gemaakt kan worden. De middelen die hierbij worden toegepast zijn zo ontworpen dat ze de valkrachten zo veel mogelijk minimaliseren en zo goed mogelijk over het lichaam verdelen.
Werkplek positionering is eigenlijk geen echte valbeveiliging, maar wordt vaak wel gebruikt in combinatie met valbeveiligingsmiddelen. Werkplek positionering wordt gebruikt op moeilijk bereikbare plaatsen zoals een mast of boom en zorgt ervoor dat de gebruiker toch 2 handen vrij heeft om mee te werken. Hiervoor is het harnas voorzien van een extra heupband met bevestigingsogen voor de positioneringslijn.
Lijnwerk is een manier van werken waarbij de werkzaamheden hangend in een lijn worden uitgevoerd. Dit wordt ook wel “rope access” genoemd. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een speciale harnasgordel met een bevestigingspunt op de buik en been- en rugbanden die er voor zorgen dat je in het harnas kunt zitten. Als extra beveiliging wordt een tweede lijn gebruikt voor het geval er iets gebeurt met de werklijn.

Het ABC van de valbeveiliging

Persoonlijke valbeveiliging is letterlijk het laatste redmiddel bij werken op hoogte. Wanneer bij een werkplek geen collectieve valbeveiliging gerealiseerd kan worden in de vorm van een leuning, biedt persoonlijke valbeveiliging uitkomst.

Een goed samengestelde set bestaat minimaal uit het ABC van de valbeveiliging :
 

Valbeveiliging ABC - Ankerpunt
Valbeveiliging ABC - Bevestiging op lichaam
Valbeveiliging ABC - Connectie middel

Ankermiddel

Bevestiging op lichaam

Connectie middel

Het ankerpunt is de directe verbinding van je valbeveiliging met een vaste constructie. Zowel het ankermiddel als de constructie, waar deze aan is vastgemaakt, moet sterk genoeg zijn om de klap van een val op te kunnen vangen. Inclusief de veiligheidsfactor is dat een belasting van minimaal 12kN. Voorbeelden van ankermiddelen zijn : een strop, een ankeroog, een balk-anker en het SYAM mobiele ankerpunt.

De harnasgordel biedt bevestigingspunten op het lichaam en zorgt ervoor dat bij een val de krachten goed over het lichaam worden verdeeld. Een harnasgordel heeft altijd minimaal een bevestigingspunt op de rug. De variatie bestaat uit een of meerdere bevestigingspunten op de borst, extra aanhaakpunten voor redding, een heupgordel voor werkplekpositionering of extra polstering voor meer draagcomfort.

Deze middelen zorgen voor een verbinding tussen het lichaam en het ankerpunt. Dit zijn vallijnen met een demper, lijnklemsystemen en automatische valstopapparaten die met een haak aan beide kanten worden vastgezet. De bewegingsvrijheid bij deze systemen varieert van 1,5m tot meer dan 50m.

Praktische tips bij aanschafPraktische tips bij aanschafPraktische tips bij aanschaf

Daarnaast mogen de onderstaande elementen ook niet ontbreken :
 

Valbeveiliging ABC - Daling en redding
Valbeveiliging ABC - Educatie
Valbeveiliging ABC - Valbescherming gereedschap

Daling / Redding

Educatie

Valbescherming voor gereedschap

Deze systemen worden gebruikt om iemand weer in veiligheid te brengen na een val of toegang te geven tot besloten ruimtes.

Weten waar de valbeveiligingsmiddelen voor bedoeld zijn en hoe ze gebruikt moeten worden is essentieel voor een veilige toepassing. Vraag naar de mogelijkheden voor een ingebruikname instructie of een toolboxmeeting.

Zorg voor een veilige werkomgeving en borg je gereedschap, zodat dit niet kan vallen en de personen die op een lager gelegen verdieping zijn beschermd.

UNYC en 3M valbeveiligingsassortiment

In onze webshop zie je slechts een beperkte selectie van de beschikbare middelen voor persoonlijke valbeveiliging. Ben je op zoek naar een specifieke toepassing of wil je een vrijblijvend advies voordat je een onderdeel voor je valbeveiliging koopt? Neem dan contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.