Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De ene steiger is makkelijker te verplaatsen dan de ander. Gevelsteigers en andere vast opgestelde steigers kunnen alleen verplaatst worden door ze helemaal af te breken en op een andere locatie weer op te bouwen. Rolsteigers daarentegen zijn speciaal ontworpen om makkelijk te worden verplaatst. Deze steigers staan op wielen, waardoor ze eenvoudig naar een nieuwe locatie kunnen worden gerold.

Zo verplaats je veilig een rolsteiger:

  1. Kijk eerst goed rond op de plek waar je de steiger wilt verrollen of de ondergrond voldoende vlak en draagkrachtig genoeg is. Let daarbij onder andere op kuilen, putten en zanderige ondergrond waar de steiger in kan wegzakken. Kijk ook goed naar andere obstakels in de buurt, zoals openstaande ramen en laag hangende takken van bomen.
  2. Zorg ervoor dat er geen materialen of personen op de steiger aanwezig zijn.
  3. Haal de stabilisatoren een klein stukje van de grond. Dit doe je door de bovenste koppeling iets los te draaien en deze iets naar boven te schuiven en weer vast te draaien. Het is meer dan voldoende wanneer de stabilisatordop maar een paar centimeter vrij van de grond komt.
  4. Haal de wielen van de rem en verrol de steiger naar de nieuwe locatie. Verrol de steiger alleen met handkracht en doe dit bij voorkeur met 2 personen. 
  5. Zet op de nieuwe locatie de wielen direct op de rem en controleer of de steiger zowel horizontaal als verticaal goed waterpas staat. Draai zo nodig de wartel van de stelpoten naar boven of beneden. Doe dit bij één stelpoot te gelijk.
  6. Plaats als laatste alle stabilisatoren weer met de dop op de grond.

FAQ

1: Tot welke windkracht is het veilig om op een rolsteiger te verplaatsen?

Of je een rolsteiger veilig kan verplaatsen hangt sterk van de omgeving af. Tot windkracht 6 Beaufort is de stabiliteit gegarandeerd. Daarbij wordt er echter vanuit gegaan dat de steiger goed waterpas en stil op één plek staat. Ga je hem verrollen dan moet je de stabilisatoren iets van de grond halen en is de steiger gevoeliger voor een windvlaag. Even 2-3m opzij zetten langs de gevel zal over het algemeen geen probleem zijn, maar let op windvlagen en oneffenheden in de ondergrond als je hem naar een volgend blok wilt verplaatsen.

2: Tot welke hoogte mag ik een rolsteiger verrollen?

Geadviseerd wordt om een steiger te verrollen met een maximale platformhoogte van 6,2m. Om een steiger te kunnen verplaatsen moet je de stabilisatoren iets van de grond halen. Hierdoor is de zijdelingse stabiliteit minder groot en rijd je dan met een hogere steiger in een klein kluitje is de kans groot dat deze toch omvalt.

3: Wat doe ik met de stabilisatoren van de steiger bij het verplaatsen?

Laat de stabilisatoren altijd zo dicht mogelijk bij de grond zitten als je de steiger verplaatst. Een paar centimeter los van de grond is al meer dan voldoende. Kom je dan per ongeluk in een kuiltje, dan kan de stabilisator de steiger toch nog recht houden. 

4: Mag ik mijn rolsteiger verplaatsen achter een auto?

Nee en ja. Nee, je mag een rolsteiger die opgebouwd is uitsluitend handmatig verplaatsen. Om er voor te zorgen dat de steiger voldoende stabiel blijft mag je deze alleen op loopsnelheid verrollen. Ga je sneller dan is de kans groot dat de steiger gaat stuiteren en omvalt. En ja, misschien een beetje flauw, maar als je de steiger afgebroken op een aanhanger hebt liggen mag je hem natuurlijk wel verplaatsen met een auto.