Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Een ladder goed neerzetten is niet moeilijk, maar daar schuilt gelijk het gevaar. Als iets makkelijk is verliezen we vaak onze aandacht. Daarom leggen wij in 4 stappen uit hoe je een ladder goed en veilig moet neerzetten.

Stap 1 ladder goed neerzetten: De ondergrond

Zoals zoveel dingen begint alles met de basis. Is de ondergrond waar je de ladder op wilt zetten vlak en stevig? Een wegzakkende of verschuivende ladder op het moment dat je erop staat wil je uiteraard altijd voorkomen. Gelukkig kan je de ondergrond ook verstevigen met een speciale laddermat of eventueel stoeptegels. Een laddermat zorgt er tevens voor dat je ladder meer grip heeft.

Stap 2 ladder goed neerzetten: De hoek van de ladder

Hoe zet je een ladder goed neer
Zo weet dat de ladder de goede hoek heeft

Kan je de ladder neerzetten op een stevige en vlakke ondergrond dan controleer je vervolgens de hoek waarin de ladder staat. De stelregel is dat een hoek van 70 graden ideaal is. Nu is een gradenboog niet altijd voorhanden dus moet dit op een makkelijke manier te controleren zijn. Plaats de punten van je schoenen tegen de laddervoeten aan en strek je armen recht vooruit. Zodra je de ladder goed kan vastpakken met gestrekte armen, betekent dit dat de hoek waarin de ladder staat correct is. Is dit niet het geval dan moet je de ladder iets rechter of juist iets schuiner zetten.

Stap 3 ladder goed neerzetten: De omgeving rond de ladder

Sommige mensen hebben het bijgeloof dat onder een ladder doorlopen ongeluk brengt. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje (ja die van 70 graden). Schat altijd de situatie in, rond de door jou neergezette ladder. Zitten er stroomkabels in de buurt, sta ik dicht bij een hoek van de straat, sta ik voor een deur of is er een mogelijkheid dat iets tegen mijn ladder aanstoot. Allemaal situaties die het ongeluk een handje zouden kunnen helpen en te voorkomen zijn.

Stap 4 ladder goed neerzetten: Specifieke laddertype checks

Er zijn meerdere type ladders, sommige types hebben nog wat extra aandacht nodig. Werk je met een schuif- of opsteekladder dan moet je ervoor zorgen dat de sporten voldoende overlappen tussen het bovenste en onderste ladderdeel. Werk je met een vouwladder of een reformladder, let er dan op dat de scharnieren in de spreidstand zijn geborgd. Bij een telescopische ladder is het belangrijk dat je alle sportdelen volledig hebt uitgeschoven. Je hoort dan een "klik" en de indicator heeft een groen venster. 

De Checklist Ladder goed neerzetten

1) Stevige vlakke ondergrond

2) Ladder in hoek van 70 graden

3) Let op eventuele onveilige situaties rondom de ladder

4) Voldoende overlappende sporten bij schuif- of opsteekladder

5) Scharnieren geborgd in de spreidstand van de vouw- of reformladder

Oja, gebruik je de ladder om naar een volgende verdieping of dak te klimmen, laat de ladder dan minimaal 1m doorsteken. Dan heb je altijd goed houvast bij het op- en afstappen.

Wil je meer weten over het veilig werken met een ladder of trap? Kijk dan ook eens naar het uitgebreide toolbox pakket. Die kan je gratis downloaden, zodat je dit ook makkelijk met je collega's kan bespreken.