Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Bewust veilig dag - 30 maart

We weten allemaal dat veilig werken belangrijk is en toch blijkt het in de praktijk vaak moeilijk vol te houden. “Even snelsnel”“Drukdrukdruk” Het zit vaak tussen onze oren. We denken dat veilig werken tijd kost, maar is dat wel zo? Zeker als je bedenkt wat de gevolgen zijn als het echt mis gaat kom je snel thuis van een koude kermis. En denk nu niet dat dit jou nooit kan overkomen.

Voor het 6e jaar op rij organiseren 4 grote belangenorganisaties in de bouw en installatie de Bewust veilig-dag. Een mooi moment om toch eens stil te staan bij de vraag wat veilig werken voor jou en je collega’s betekent. Veilig werken begint bij bewust worden van het werk dat je doet en de risico’s die je daarbij loopt. Bij het werk op de bouw zijn de gevaren waren je mee te maken krijgt zeer verschillend. Zo krijg je onder andere te maken met lawaai, fijn stof en fysieke belasting. 

Vallen van hoogte - een van de meest voorkomende ongevallen

Als je kijkt naar de ongevallen die plaatsvinden, is vallen van hoogte helaas nog steeds een van de meest voorkomende incidenten. Uit de laatste Ongevallen monitor van de Arbeidsinspectie blijkt dat een kwart van de ongevallen gebeurt met een ladder of trap en 10% met een steiger. Een andere grote groep ongevallen heeft betrekking op een val van een dak of vloer.

Gebruik het juiste arbeidsmiddel

In 2020 zijn in totaal 468 valongevallen gemeld bij de Arbeidsinspectie. Dat zijn er meer dan gemiddeld 2 per dag! Hier valt dus nog veel winst te behalen. Dit begint bij de keus voor het juiste arbeidsmiddel. Een hoogwerker of steiger is nu eenmaal veiliger in gebruik dan een ladder of trap. Maar ook daar zijn grote onderlinge verschillen. Kijk je naar een trap dan zijn er tegenwoordig steeds meer modellen te krijgen met een ruim stabordes en een stevige leuning aan meerdere zijden. Deze doen qua stacomfort en stabiliteit niet onder voor een rolsteiger.

Geef voorlichting en houd toezicht

Een ander belangrijk aandachtpunt is voorlichting en toezicht. Een gebruikerstraining bij nieuwe medewerkers en een periodieke toolbox zorgen ervoor dat iemand weet hoe hij een middel op een veilige manier kan gebruiken en wat er tijdens het werk van hem wordt verwacht. Met een jobsite inspectie houd je zicht op wat er op de werkvloer gebeurt en kan je direct bijsturen wanneer je een onveilige situatie constateert.

Tijdens de Bewust veilig-dag heb je de kans hier extra aandacht aan te besteden. In de aanloop naar de dag kan je al een campagne starten om extra aandacht te besteden aan veiligheid op de werkvloer. Op de dag zelf kan je een speciale veiligheidsbijeenkomst organiseren. Maak hierbij gebruik van onze “Veilig werken op hoogte” Quiz of van een van de gratis te downloaden Toolbox pakketten.

 

Bewust veilig dag 2022


Deel dit via LinkedinDeel dit via Facebook
Deel dit via Mail

Deel dit via Whatsapp
terug naar overzicht
Bewust veilig dag - 30 maart

Het laatste nieuws