Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Bij de gebruikers van rolsteigers zingt het al een tijdje rond dat 1 januari 2018 de datum is dat er van alles gaat veranderen. Maar wat gaat er dan veranderen en waarom?

Rolsteigers niet altijd goed opgebouwd

De rolsteiger is een van de meest gebruikte arbeidsmiddelen voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Ze zijn breed inzetbaar en kunnen makkelijk worden aangepast naar de werksituatie. Even snel een paar frames bij zetten en een platform er af halen is zo gedaan. Dit is helaas ook gelijk een van de grootste gevaren bij het gebruik van een rolsteiger. Even snel betekent in de praktijk vaak dat er belangrijke onderdelen worden vergeten. In de haast worden de leuningen bij een werkplatform vergeten en worden onvoldoende diagonalen gebruikt met alle gevolgen van dien.

Werkgevers en werknemers vinden dat de rolsteiger veiliger moet

Dit heeft de werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw aan het denken gezet. Ook de steeds terugkerende negatieve resultaten van de jaarlijkse controle acties van de Inspectie SZW op bouwlocaties versterkte het besef dat het gebruik van een rolsteiger veiliger gemaakt moest worden. Daarvoor zijn in 2012 de eerste afspraken gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de producenten en leveranciers van rolsteigers om een veiliger opbouwmethode te ontwikkelen. Als eis werd daarbij gesteld dat bij het betreden van een platform altijd minimaal een heupleuning aanwezig moet zijn. Deze inspanningsverplichting werd vastgelegd in het A-blad Rolsteigers.

Nieuwe opbouwmethode voor de rolsteiger

Rolsteiger met voorloopleuningen
Secure rolsteiger met voorloopleuningen

Sindsdien zijn er diverse verschillende systemen op de markt gekomen. Deze beperkten zich niet alleen tot een enkele leuning. Een aantal leveranciers is een stap verder gegaan en heeft ook de diagonalen in het leuningframe opgenomen, waardoor deze niet meer kunnen worden vergeten bij het opbouwen. Omdat er inmiddels voldoende gevarieerd aanbod is, hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in Volandis, besloten om bij de revisie van het A-blad in 2016 de volgende stap te maken en de gebruikers te verplichten om tijdens het opbouwen een leuning toe te passen. Rekening houdend met een overgangstermijn is 1 januari 2018 als ingangsdatum vastgesteld.

Secure voorloopleuningen veilig en snel

Als Skyworks waren we nauw betrokken geweest bij de gesprekken van de werkgevers en werknemers en hebben we de Secure rolsteigers ontwikkeld. Bij deze nieuwe generatie rolsteigers zijn de diagonaal en horizontaal schoren samengevoegd tot een leuningframe. De Secure voorloopleuning is hierdoor makkelijk te monteren en zorgt ervoor dat je altijd achter een leuning staat zodra je een platform betreedt. Doordat de leuning 4 losse schoren vervangt, gaat het opbouwen ook nog eens veel sneller. De leuningen worden altijd op de bovenste sport geplaatst en het platform 4 sporten lager. De voorloopleuningen zorgen voor de sterkte en stijfheid in de rolsteiger en hoeven tijdens het bouwen niet meer verplaatst te worden. Makkelijker kan het niet.

Upgrade set met voorloopleuningen voor je rolsteiger

Dit alles betekent echter niet dat je je huidige rolsteiger helemaal niet meer mag gebruiken. Bestaande rolsteigers zijn met een upgrade set eenvoudig aan te passen naar de nieuwe standaard. Wat je nodig hebt zijn 2 nieuwe voorloopleuningen en 1 platform met luik per slag. In combinatie met een inruil van je schoren maakt Skyworks een aanpassing op de frames, zodat de leuning niet zomaar kan verschuiven bij het gebruik. Na deze upgrade kan je weer jaren vooruit met je rolsteiger en heb je de zekerheid van altijd een leuning rondom.

Wil je meer weten?

Onze verkoopadviseurs staan voor jou klaar om je te helpen bij de beste keuze. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten door tijdens kantooruren te bellen met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.