Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuwe opbouwmethode rolsteigers

Bij de gebruikers van rolsteigers zingt het al een tijdje rond dat 1 januari 2018 de datum is dat er van alles gaat veranderen. Maar wat gaat er dan veranderen en waarom?

Veel gebruikt

De rolsteiger is een van de meest gebruikte arbeidsmiddelen voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Ze zijn breed inzetbaar en kunnen makkelijk worden aangepast naar de werksituatie. Even snel een paar frames bij zetten en een platform er af halen is zo gedaan. Dit is helaas ook gelijk een van de grootste gevaren bij het gebruik van een rolsteiger. Even snel betekent in de praktijk vaak dat er belangrijke onderdelen worden vergeten. In de haast worden de leuningen bij een werkplatform vergeten en worden onvoldoende diagonalen gebruikt met alle gevolgen van dien.

Werkgevers- en werknemers

Dit heeft de werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw aan het denken gezet. Ook de steeds terugkerende negatieve resultaten van de jaarlijkse controle acties van de Inspectie SZW op bouwlocaties versterkte het besef dat het gebruik van een rolsteiger veiliger gemaakt moest worden. Daarvoor zijn in 2012 de eerste afspraken gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de producenten en leveranciers van rolsteigers om een veiliger opbouwmethode te ontwikkelen. Als eis werd daarbij gesteld dat bij het betreden van een platform altijd minimaal een heupleuning aanwezig moet zijn. Deze inspanningsverplichting werd vastgelegd in het A-blad rolsteigers.

Ontwikkeling in de markt

Sindsdien zijn er diverse verschillende systemen op de markt gekomen. Deze beperkten zich niet alleen tot een enkele leuning. Een aantal leveranciers is een stap verder gegaan en hebben ook de diagonalen in het leuningframe opgenomen, waardoor deze niet meer kunnen worden vergeten bij het opbouwen. Omdat er inmiddels voldoende gevarieerd aanbod is, hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in Volandis, besloten om bij  de revisie van het A-blad in 2016 de volgende stap te maken en de gebruikers te verplichten om tijdens het opbouwen een leuning toe te passen. Rekening houdend met een overgangstermijn is 1 januari 2018 als ingangsdatum vastgesteld.

Sky-Secure leuningen

In dit kader heeft Skyworks de Sky-Secure steigers ontwikkeld. Bij deze nieuwe generatie rolsteigers zijn de diagonaal en horizontaal schoren samengevoegd tot een leuningframe. De Sky-Secure leuning is hierdoor makkelijk te monteren en zorgt ervoor dat u altijd achter een leuning staat zodra u een platform betreedt. Doordat de leuning 4 losse schoren vervangt, gaat het opbouwen ook nog eens veel sneller. De leuningen worden altijd op de bovenste sport geplaatst en het platform 4 sporten lager. Makkelijker kan het niet.

Upgrade set

Dit alles betekent echter niet dat u uw huidige rolsteiger helemaal niet meer mag gebruiken. Bestaande rolsteigers zijn met een upgrade set eenvoudig aan te passen naar de nieuwe standaard. Wat u nodig heeft zijn 2 leuningframes en een platform met luik per slag. In combinatie met een inruil van uw schoren maakt Skyworks een aanpassing op de frames, zodat de leuning niet zomaar kan verschuiven bij het gebruik. Met deze upgrade kunt u weer jaren vooruit met uw rolsteiger en heeft u de zekerheid van altijd een leuning rondom.

Sky-Blue service pakket

Overweegt u om een nieuwe rolsteiger aan te schaffen? Vraag dan naar de voordelen van het Sky-Blue pakket. Dit unieke servicepakket van Skyworks biedt u onder andere een doorwerkgarantie voor situaties waar u zelf niet het juiste klimmateriaal voor heeft en u deze onder zeer gunstige condities kunt inhuren. Daarnaast krijgt u diefstalbescherming. Uw dealer vertelt u hier graag meer over.

Deel dit via LinkedinDeel dit via Facebook
Deel dit via Mail

Deel dit via Whatsapp
terug naar overzicht
Nieuwe opbouwmethode rolsteigers

Het laatste nieuws