Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Helaas liet de recente controle actie van de Inspectie SZW een weinig positief beeld zien van het gebruik van rolsteigers. Van de 270 rolsteigers bleek er bij 251 sprake te zijn van één of meerdere onveilige situaties.

Dit hoge percentage afwijkingen is verontrustend. Temeer daar er in de afgelopen jaren diverse initiatieven zijn geweest om de veiligheid op de bouwplaats te vergroten. Met betrekking tot het gebruik van rolsteigers is er onder andere een belangrijke wijziging geweest in de opbouwmethode. Daarvoor geldt nu de regel dat er altijd een leuning aanwezig moet zijn voordat het platform wordt betreden. Dit voorschrift, dat is opgenomen in het A-blad rolsteigers, geldt niet alleen voor nieuw aangeschafte rolsteigers, maar voor alle in gebruik zijnde rolsteigers.  

Even snel....

De rolsteiger is onverminderd populair in de bouw en terecht. Met 2 man is de steiger zo opgebouwd en heb je een goede staplaats voor het uitvoeren van je werkzaamheden. En na gebruik is de steiger ook weer net zo snel afgebroken en in kleine onderdelen makkelijk te vervoeren naar de volgende locatie. Maar daarin schuilt ook het gevaar. Door het “even snel” worden onderdelen weggelaten en wordt niet de tijd genomen om onderdelen op de juiste plaats te monteren. 

Instructie en toezicht

Een goede instructie en regelmatig toezicht op de uitvoering blijft noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de rolsteiger altijd veilig is opgebouwd. Dit doe je niet alleen wanneer iemand net in dienst is gekomen, maar ook in de jaren daarna. Een Toolboxmeeting is een ideaal moment om de kennis en vaardigheid van iedereen weer even op te frissen. Met het standaard toolboxpakket dat wij voor jou hebben gemaakt, hoeft de voorbereiding niet veel tijd te kosten. Het enige dat je nog hoeft te doen is een datum te plannen en vergeet de jobsite inspectie niet.