Nieuwbouw EMA Amsterdam

Projectomschrijving:

Voor de constructie van de verticale tuin in het nieuwe kantoor van het EMA (European Medicines Agency) is op 7 niveaus een tijdelijke werkvloer gerealiseerd.

De werkvloer is opgebouwd uit tralieliggers en roostervloeren. De tralieliggers steunen aan een zijde op een verdiepingsvloer en zijn aan de andere zijde aan de wand verankerd. De totale overspanning is een kleine 8m en de breedte is 21m. 

Op de werkvloer staan een aantal rolsteigers voor het monteren van de draagconstructie voor de beplanting en daarna worden ze gebruikt voor het afwerken van de wand met de planten. Daarnaast worden de rolsteigers ook gebruikt bij het opbouwen van de volgende tijdelijke vloer. 

Bij de berekening van de tijdelijke vloer is rekening gehouden met de belasting door de rolsteigers en de tijdelijke opslag van de onderdelen voor de wandconstructie en in 2e fase de beplanting. 

Voor deze oplossing is gekozen, omdat een volledige steiger optrekken langs langs de wand te zwaar zou zijn voor de onderliggende betonvloer. Daarnaast was er voldoende ruimte nodig om de draagconstructie van de groene wand te kunnen monteren en de wand uiteindelijke te kunnen vullen met planten.

De voorbereiding gebeurde in eerste instantie vanaf de bouwtekening. In overleg met de opdrachtgever is de constructie van de tijdelijke werkvloeren verder uitgewerkt. Tijdens de verschillende opbouwfasen is de eerder opgedane ervaring steeds verwerkt in een verbeterd werkplan. Vanwege de beperkte ruimte was met name de aanvoer van het materieel een belangrijk aandachtspunt. Daarbij moest ook rekening gehouden worden met de beperkte belastbaarheid van de gebouwvloeren.

Het project heeft een aantal maanden in beslag genomen en inmiddels zijn de tijdelijke vloeren weer verwijderd en is het atrium verder afgewerkt.  

Locatie: Nieuwbouw EMA Zuidas Amsterdam 2019
Terug