Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe kunnen we de stikstof uitstoot verminderen? Deze vraag houdt menig bouwer op dit moment wakker. Dit betekent geen diesel motor meer gebruiken, maar een hybride uitvoering en het liefst helemaal elektrisch werken. Bij veel (grote) bouwmachines is diesel echter vaak nog de norm en zijn er sporadisch elektrische varianten te krijgen. Bij hoogwerkers is deze ontwikkeling al een paar jaar geleden ingezet en is er ondertussen een ruim aanbod aan verschillende uitvoeringen beschikbaar. De noodzaak om de NOx uitstoot te reduceren geeft weer een nieuwe impuls aan de alsmaar groeiende vraag naar dit type hoogwerkers.

Verduurzaming bouwproces

Opdrachtgevers stellen steeds vaker duurzaamheidsvoorwaarden bij de vergunning van een project. Daarbij gaat het niet alleen over de bouwmaterialen, maar ook over de machines waarmee gewerkt wordt. Hoewel prijs nog steeds een belangrijke rol speelt bij de aanbesteding zijn er steeds meer gemeentes die de voorkeur geven aan een emissie loze inschrijving boven de laagste prijs. 

Aandacht voor verduurzaming van het bouwproces is er al veel langer. Zo is in 2016 het keteninitiatief “Green Deal - Het Nieuwe Draaien” gestart. Met als doel om de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof door mobiele werktuigen in de bouw te reduceren. Naast de inzet van schoner en beter onderhouden materieel wordt daarbij ook het gebruik van biobrandstoffen en gedragsverandering bij de chauffeurs en machinisten gepromoot. Maar de uitspraak van de raad van Staten over bouwprojecten in de buurt van Natura 2000-gebieden heeft de aandacht van iedereen voor dit onderwerp wel verder op scherp gezet. 

Elektrische en hybride hoogwerkers

Een hoogwerker is in het moderne bouwproces niet meer weg te denken. Net als veel andere bouwmachines was de primaire aandrijfbron vaak een dieselmotor. Maar wat begon als de ontwikkeling van een elektrische schaarhoogwerker speciaal voor binnen gebruik, heeft zich ondertussen ook doorgezet naar de andere type hoogwerkers. Ook knikarmhoogwerkers zijn nu volledig elektrisch aangedreven verkrijgbaar met werkhoogtes die oplopen tot ruim 20m. Deze machines zijn ook zonder probleem in de buitenruimte te gebruiken. En omdat een stopcontact lang niet altijd aanwezig is, zijn er ook hybride hoogwerkers die zelf hun accu kunnen opladen. Met deze machines zijn zelfs werkhoogtes bereikbaar van 28m. Het opladen van de accu kan ook tijdens het werk, waardoor de machine niet stil hoeft te staan en optimaal ingezet kan worden. 

Geluidarm

Naast het feit dat elektrische en hybride hoogwerkers veel minder CO2, NOx en fijnstof uitstoten, zijn ze ook veel stiller. Hierdoor wordt de overlast voor de omgeving nog meer beperkt. Dit betekent minder lawaai op de werkplek en minder overlast voor de bewoners of het kantoorpersoneel bij onderhoud aan bestaande panden. Ook dit is een extra motivatie om bij een volgend project voor een elektrische hoogwerker te kiezen. 

Welk type hoogwerker voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Werkhoogte, horizontaal bereik en de nuttige werklast zijn bepalend, maar ook de draagkracht van de ondergrond en de toegang tot de werkplek spelen een rol. Meer informatie over de verschillende type hoogwerkers en de technische specificaties van de hoogwerkers die u bij ons kunt huren, kunt u terugvinden op onze verhuurpagina’s. Maar natuurlijk kunt u ook contact op nemen met een van onze vestigingen om een afspraak te maken voor een vrijblijvende werkopname.  

Bekijk het aanbod