Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De branche Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) waarschuwt voor incomplete rolsteigers die nog steeds veelvuldig worden aangeboden via diverse webshops. 

Ondanks dat de nieuwe wet- en regelgeving voor rolsteigers al weer een paar jaar van toepassing is worden er met name op het internet nog steeds rolsteigers aangeboden die geen systeem van een voorloopleuning hebben, waar het eerste platform ver boven de 3m begint en onvoldoende stabilisatoren hebben.

Doordat afbeeldingen van deze incomplete rolsteigers in de zoekresultaten vaak als één van de eerste naar boven komen lijkt het erop alsof dit nog is toegestaan, maar deze producten voldoen dus niet meer aan de nieuwste versie van de Europese norm voor rolsteigers de EN-NEN 1004 en de afspraken die over het opbouwen en gebruik zijn gemaakt in het A-blad Rolsteigers.

Lees ook : "Nieuwe regels voor het opbouwen van je rolsteiger?"

Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken met rolsteigers, omdat deze onveilig zijn opgebouwd. Vaak ontbreken leuningen, worden te weinig diagonalen gebruikt of worden de stabilisatoren verkeerd geplaatst. Daarom zijn er binnen de bouwbranche begin 2018 afspraken gemaakt over het gebruik en de opbouw van rolsteigers. Eén van de belangrijkste verbeteringen is het gebruik van voorloopleuningen bij het opbouwen van rolsteigers. Daarmee liep Nederland voorop in het veiliger maken van de rolsteiger en inmiddels is dit ook overgenomen in de Europese productnorm voor rolsteigers.

Lees ook : "Europese norm voor rolsteigers vernieuwd"

Niet alleen het gebruik van een voorloopleuning is nieuw in de Europese productnorm, maar ook de maximale afstand tussen de platformen is nu vastgelegd op maximaal 2,25m en het 1e platform mag niet hoger liggen dan 3,4m. Dit is gedaan om het monteren van de steiger makkelijker en veiliger te maken.

Een andere belangrijke wijziging geldt voor kamersteigers. Deze vallen nu ook onder de norm voor rolsteigers en moeten aan dezelfde stabiliteitseisen voldoen. Dit betekent dat een kamersteiger met een platform op 1m ook (kleine) stabilisatoren moet hebben en dat er een heupleuning aanwezig moet zijn.