Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“Ik hoor dat er een nieuwe opbouwmethode is voor rolsteigers? Wat is dat en kan ik mijn eigen rolsteiger nog wel blijven gebruiken?” Hoewel de regels rond het opbouwen van rolsteigers al een paar jaar geleden zijn aangepast, blijkt nog lang niet iedereen hiervan op de hoogte te zijn.

Dat een rolsteiger makkelijk is om even snel ergens een raam te schilderen of een reparatie uit te voeren weten we allemaal. Maar helaas gebeurt dit niet altijd even veilig en gebeuren er nog regelmatig ongelukken met een rolsteiger. Daarom hebben de werkgevers en werknemers organisaties in de bouw begin 2018 met elkaar afgesproken dat er op een rolsteiger alleen nog maar gewerkt mag worden als je rondom achter een leuning staat. Dit geldt ook voor het opbouwen van de rolsteiger. 

Europese norm voor rolsteigers

Daarmee liepen we in Nederland voorop met de regelgeving voor het veiliger opbouwen van rolsteigers. Inmiddels zijn deze voorschriften sinds eind 2021 ook opgenomen in de Europese productnormen voor rolsteigers. Alle nieuw geleverde rolsteigers moeten in basis voldoen aan deze normen.

Naast het gebruik van een voorloopleuning zijn er in de herziene norm voor rolsteigers, de NEN-EN 1004, ook nieuwe regels opgenomen voor de maximale afstand tussen de platformen en vallen de kleine rolsteigers met een vloerhoogte onder de 2,5m nu ook onder de norm. 

Was het hiervoor nog toegestaan om een rolsteiger op te bouwen met om de 4m een platform, in nieuwe norm is dit teruggebracht naar iedere 2,25m een platform. Iedereen die een beetje praktisch wilde bouwen legde de platformen waarschijnlijk al met deze tussenafstanden, maar soms werden er in aanbiedingen platformen weggelaten om de prijs gunstiger te laten zijn. Dat is nu echter voor iedereen gelijk getrokken. Ook het gebruik van heup- en knieleuningen bij tussenvloeren is nu duidelijk vastgelegd. Deze moeten op tussenvloeren aan beide zijden zijn aangebracht. Bij een werkvloer komt daar dan nog een kantplank rondom bij.

Voorloopleuning voor rolsteigers

Zoals eerder al in het A-blad rolsteigers was vastgelegd door de belangrijkste werkgevers- en werknemersorganisatie in de bouw, is het gebruik van een (voorloop)leuning nu ook in de productnormen voor de rolsteigers vastgelegd. Nieuwe rolsteigers worden hier standaard mee uitgeleverd. 

De leuningsystemen waarbij de heup- en knieleuning en de diagonaal  schoren als een onderdeel worden gemonteerd, zoals de Sky-Secure leuning van Skyworks, hebben als groot voordeel dat je minder losse onderdelen in je handen hebt en de leuning onderdeel is van de steigerconstructie. Je hoeft de leuning dus maar een keer te plaatsen. Je monteert de leuning van het ondergelegen platform. Hierdoor sta je altijd achter een leuning als je naar een volgend platform klimt. Wel zo snel en veilig!   

Upgrade je rolsteiger

Wil je weten hoe je je steiger kan upgraden naar de nieuwe norm? Neem dan contact met ons op. Bel voor een afspraak tijdens kantooruren met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht dan bellen wij zo snel mogelijk terug.

In de webshop vind je een overzicht van ons complete aanbod rolsteigers, kamersteigers en telescopische steigers.

Meer informatie over de wijzigingen in de norm en het A-Blad rolsteigers kan je ook lezen in de flyer van onze branche-organisatie VSB.

Veilige opbouw rolsteiger in 6 stappen :

Veilig opbouwen rolsteiger 1
Altijd veilig achter een leuning
Veilig opbouwen rolsteiger 2
1 leuning vervangt 4 losse schoren
Veilig opbouwen rolsteiger 3
Leuning wordt altijd op de bovenste sport geplaatst
Veilig opbouwen rolsteiger 4
Het platform wordt direct tussen de leuningen geplaatst
Veilig opbouwen rolsteiger 5
Altijd een leuning bovenin
Veilig opbouwen rolsteiger 6
Bovenste werkvloer met leuningen en kantplank