Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Je wilt een rolsteiger kopen, maar bij het vergelijken van de aanbiedingen maakt de ene leverancier gebruik van werkhoogte, de ander vermeld platformhoogte en weer een ander heeft het over steigerhoogte. Om tot een goed prijsvergelijk voor je rolsteiger te komen is het belangrijk dat je het verschil weet tussen de diverse hoogtes. Er kan namelijk zomaar 1 of 2m verschil tussen zitten waardoor je toch net niet bij je werk blijkt te kunnen komen.

Rolsteiger vloerhoogte

De vloerhoogte van een rolsteiger is gelijk aan de hoogte waarop je bovenste platform in de steiger ligt. Dit is de maximale hoogte waarop je kan staan voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Dit wordt ook wel stahoogte of platformhoogte genoemd. Leg je je bovenste platform op 6,2m in de steiger dan is jouw vloerhoogte 6,2m.

Een term die je minder vaak tegen komt is de steigerhoogte. Dit is de werkelijke hoogte van de rolsteiger. Deze hoogte is met name belangrijk om te weten wanneer je de steiger wilt verplaatsen en je hebt maar een beperkte hoogte bij een doorgang. De steigerhoogte is ongeveer 1m hoger dan de vloerhoogte. Dit wordt bepaald door leuning die je rond je werkvloer moet hebben en waarbij de bovenste leuning op minimaal 1m boven je vloer moet zitten.

Rolsteiger werkhoogte

De werkhoogte geeft de maximale hoogte aan waar je met je handen kan komen op het moment dat je op het bovenste platform staat. In Nederland kan een persoon gemiddeld tot 2m reiken. De werkhoogte is daarom gelijk aan de vloerhoogte plus 2m. Leg je je bovenste platform 6,2m dan is je werkhoogte 8,2m.

Bedenk hierbij wel dat dit de hoogte is die je boven je hoofd kan bereiken. Dat is echter niet altijd handig als je iets zwaars moet monteren of ergens goed zicht op wilt hebben om dit te kunnen repareren. Moet je ergens bijkomen dat voor je zit, dan heb je een rolsteiger nodig met een vloerhoogte die ongeveer 1 meter onder de hoogte van je werk ligt.

Om te bepalen welke hoogte je steiger moet hebben kan je daarom het best uitgaan van de vloerhoogte. Die bepaalt op welke hoogte je kan staan en of je uiteindelijk goed bij je werk kunt komen.

Vloerhoogte en het opbouwen van je rolsteiger

Bij het opbouwen van je rolsteiger bepaalt de vloerhoogte ook of je met een 4- of 7-sports frame begint. In de nieuwe opbouwmethode, die gebruik maakt van voorloopleuningen, ligt je platform namelijk altijd halverwege een 7-sports opbouwframe. Wil je je vloer op een even hoogte (4, 6 of 8m) leggen, dan begin je altijd met een 4-sports frame en ga je daarna verder met een 7-sports frame. Voor een vloer op oneven hoogte (3, 5 of 7m) begin je direct met een 7-sports frame.

Wil je een rolsteiger kopen kies dan bij voorkeur voor een uitvoering met een platform op een even hoogte. Dan heb je namelijk altijd twee 4-sports frames en kan je zowel een steiger bouwen met een vloer op even als oneven hoogtes. Koop je een steiger met een vloer op een oneven hoogte dan mis de 4-sports frames en kan je alleen maar een steiger bouwen met de vloer op oneven hoogtes.

Vaste omschrijving voor rolsteigers

In de omschrijving van de samenstelling van onze rolsteigers gebruiken wij een vaste combinatie van cijfers voor het aanduiden van de breedte, lengte en hoogte. Een rolsteiger 135x250x620 heeft een breedte van 135cm, en platformlengte van 250cm en een vloerhoogte van 6,2m.

Deze omschrijving is gelijk aan de codering zoals ook wordt voorgeschreven door de Europese productnorm NEN-EN 1004.

Meer info

In onze webshop vind je ons complete assortiment rolsteigers. Wil je vrijblijvend advies over de steiger die het best past bij jouw werkzaamheden, bel dan tijdens kantooruren met onze centrale service afdeling (010 - 514 00 75) of stuur een bericht. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. 

Eerst verder lezen? Dan zijn onderstaande artikelen waarschijnlijk interessant voor jou :

> Waar let je op als je een steiger koopt?

> De nieuwe generatie rolsteigers

> Welke regelgeving is van toepassing op het gebruik van steigers?

> Rolsteiger afmetingen vergelijken