Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Een rolsteiger wordt opgebouwd uit een aantal standaard onderdelen met vaste afmetingen. Volg bij het opbouwen van de steiger altijd de instructies in de meegeleverde handleiding. Hieronder staan een aantal tips en trucs die je bij alle nieuwe generatie Skyworks rolsteigers kunt toepassen.

De nieuwe generatie rolsteigers worden allemaal opgebouwd met behulp van een voorloopleuning. Hierdoor sta je bij het betreden van een platform altijd direct achter een leuning. Dit werk niet alleen veiliger, maar is ook nog eens sneller, omdat je minder losse onderdelen hoeft te monteren dan bij een traditionele rolsteiger met horizontaal en diagonaal schoren.

Bepaal eerst de juiste stahoogte

Voordat je begint met bouwen is het belangrijk dat je kijkt op welke hoogte je de werkvloer wilt hebben. Er zit namelijk een verschil in de hoogte van het eerste opbouwframe dat je in de basis gebruikt. Bij een rolsteiger met de werkvloer op een even hoogte (2, 4, 6 en 8m) begin je altijd met een 1m/4-sports opbouwframe. Ligt de werkvloer op oneven hoogte (3, 5 of 7m) dan begin je eerst met een 2m/7-sports opbouwframe.

Hieronder zie de verkorte instructie voor het opbouwen van een rolsteiger met een werkvloer op even hoogte.

Verkorte montage instructie rolsteigers
Verkorte montage instructie voor de nieuwe generatie Secure rolsteigers
(klik op de afbeelding om de PDF hiervan te downloaden)
Maak een stabiele basis

Zorg ervoor dat de basis goed waterpas is gesteld en dat de stabilisatoren zijn aangebracht, voordat je de rolsteiger verder opbouwt naar de gewenste vloerhoogte. Plaats een waterpas op de bovenzijde van een sport en het platform om te kijken of de steiger goed vlak staat. Gebruikt de wartel op de wielstaander om de rolsteiger horizontaal en verticaal te stellen. Draai daarbij maar aan een wartel tegelijk. Plaats vervolgens op iedere hoek van de steiger een stabilisator. Zorg ervoor dat de dop goed op de grond steunt. Draai de koppelingen handvast. 

Vuistregels voor het opbouwen

Als je de volgende vuistregels gebruikt bij het opbouwen nadat je de basis hebt uitgezet kan het eigenlijk nooit misgaan : 

  • Plaats aan beide zijden een 2m/7-sports opbouwframe
  • Plaats het leuningframe altijd op de bovenste sport van het bovenste opbouwframe
  • Plaats het platform altijd op de 4e sport van boven van het bovenste opbouwframe tussen de leuningframes. De 4e sport van boven zit altijd 1 sport boven de sport waar de diagonale van het leuningframe op geklemd zitten. Het is maar wat je makkelijker vindt om te onthouden. 

De verkorte opbouwinstructie voor een rolsteiger met een werkvloer op oneven hoogte kun je hier downloaden.

Wil je meer weten over de functie van de onderdelen? Lees dan hier verder.

Help mij