Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Een rolsteiger wordt opgebouwd uit een aantal standaard onderdelen met vaste afmetingen. Volg bij het opbouwen van de steiger altijd de instructies in de meegeleverde handleiding. Hieronder staan een aantal tips en trucs die je bij alle nieuwe generatie Skyworks rolsteigers kunt toepassen.

De nieuwe generatie rolsteigers worden allemaal opgebouwd met behulp van een voorloopleuning. Hierdoor sta je bij het betreden van een platform altijd direct achter een leuning. Dit werk niet alleen veiliger, maar is ook nog eens sneller, omdat je minder losse onderdelen hoeft te monteren dan bij een traditionele rolsteiger met horizontaal en diagonaal schoren.

Bepaal eerst de juiste stahoogte van de steiger

Voordat je begint met bouwen is het belangrijk dat je kijkt op welke hoogte je de werkvloer wilt hebben. Er zit namelijk een verschil in de hoogte van het eerste opbouwframe dat je in de basis gebruikt. Bij een rolsteiger met de werkvloer op een even hoogte (2, 4, 6 en 8m) begin je altijd met een 1m/4-sports opbouwframe. Ligt de werkvloer op oneven hoogte (3, 5 of 7m) dan begin je eerst met een 2m/7-sports opbouwframe.

Hieronder zie de verkorte instructie voor het opbouwen van een rolsteiger met een werkvloer op even hoogte.

Verkorte montage instructie rolsteigers
Verkorte montage instructie voor de nieuwe generatie Secure rolsteigers (klik op de afbeelding om de PDF hiervan te downloaden)

Maak een stabiele basis

Zorg ervoor dat de basis goed waterpas is gesteld en dat de stabilisatoren zijn aangebracht, voordat je de rolsteiger verder opbouwt naar de gewenste vloerhoogte. Plaats een waterpas op de bovenzijde van een sport en het platform om te kijken of de steiger goed vlak staat. Gebruik de wartel op de wielstaander om de rolsteiger horizontaal en verticaal te stellen. Draai daarbij maar aan één wartel tegelijk. Plaats vervolgens op iedere hoek van de steiger een stabilisator. Zorg ervoor dat de dop goed op de grond steunt. Draai de koppelingen handvast. 

Vuistregels voor het opbouwen

Als je de volgende vuistregels gebruikt bij het opbouwen, nadat je de basis hebt uitgezet, kan het eigenlijk nooit misgaan : 

  • Plaats aan beide zijden een 2m/7-sports opbouwframe
  • Plaats het leuningframe altijd op de bovenste sport van het bovenste opbouwframe
  • Plaats het platform altijd tussen de leuningframes op de 4e sport van boven van het bovenste opbouwframe. De 4e sport van boven zit altijd 1 sport boven de sport waar de diagonale van het leuningframe op geklemd zitten. Het is maar wat je makkelijker vindt om te onthouden. 

Werkvloer voorzien van klantplank

Zorg er altijd voor dat de vloer waar je op werkt is voorzien van een klantplank. Je werkvloer hoef niet altijd het bovenste platform in je steiger te zijn. Vaak trek je de steiger eerst helemaal op naar de grootste hoogte waarop je wilt werken. Als je ook op de tussenvloer wilt werken heb je daar wel een kantplank nodig om te voorkomen dat je per ongeluk los materiaal naar beneden kan schoppen.  

Verkorte opbouwinstructie

De verkorte opbouwinstructie voor een rolsteiger met een werkvloer op even hoogtes (4, 6 en 8m) kan je via de afbeelding hierboven downloaden. Voor de rolsteigers met oneven vloerhoogtes (3, 5 en 7m) kan je een  aangepaste opbouwinstructie downloaden. Vergeet echter niet om ook de complete handleiding te lezen als je voor het eerst gaat werken met een rolsteiger.