Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Praktische tips voor het kopen van een harnasgordel

Er is een groot aanbod van harnasgordels voor persoonlijke valbeveiliging. Om tot een goede keus te komen vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten voordat je een harnasgordel koopt.

Verschillende toepassingsgebieden

Met een harnasgordel zorg je ervoor dat je bevestigingspunten op je lichaam hebt waar je een valbeveiligingslijn of valstopapparaat aan vast kan maken. Het harnas zorgt er ook voor dat bij een val de krachten goed over het lichaam worden verdeeld. In basis bestaan er 3 verschillende toepassingen : 
 

Harnasgordel algemeen gebruik
ALGEMEEN GEBRUIK - Dit type veiligheidsgordel is de meest voorkomende uitvoering en gebruik je wanneer je werkzaamheden uitvoert waarbij je goed kan staan en je beide handen vrij hebt om te werken zonder dat je je ergens aan vast hoeft te houden. Deze gordel heeft altijd minimaal een bevestigingspunt op de rug en afhankelijk van de toepassing extra bevestigingspunten op de schouders en borst. Je kan deze gordel ook gebruiken voor werkplek beperking.
Harnasgordel inclusief positioneringsgordel

WERKPLEKPOSITIONERING - Dit type harnasgordel gebruik je in situaties waar je niet makkelijk kan staan en je ook je handen moet gebruiken om je vast te houden en in balans te blijven, zoals bijvoorbeeld bij werk in telecom masten en staalconstructies. Deze gordels hebben een extra heupgordel met bevestigingsogen voor een positioneringslijn die je om de mast kan slaan voor extra ondersteuning, zodat je beide hand weer vrij hebt om te werken.

Harnasgordel voor lijnwerk
AFDALING / LIJNWERK - Deze gordel gebruikt je om je werkzaamheden hangend aan een lijn uit te voeren. Daarvoor heeft de gordel een extra ophangpunt op buikhoogte en zijn de banden zo gevormd dat je er voor langere tijd in kunt zitten. Deze harnasgordels kunnen ook gebruikt worden voor afdaling in besloten ruimtes zoals bij het schoonmaken een silo’s en reactoren.

Welke bevestigingspunten op je harnasgordel?

Harnasgordel bevestigingspunten
Extra bevestigingspunten (A)

Welke bevestigingspunten je harnasgordel nodig heeft die je kan gebruiken als ankerpunt, wordt bepaald door het punt waar je bevestigingslijn vandaan komt. Iedere gordel heeft altijd een bevestigingspunt op de rug. Voor veel situaties is dit voldoende, maar bijvoorbeeld bij gebruik van lijnklem systemen of een bevestigingslijn in de korf van een hoogwerker is het praktischer om de lijn van voren te laten komen. Een extra bevestigingspunt op de borst of schouders is dan handiger in gebruik.

Bij recent geproduceerde gordels wordt een bevestigingspunt dat als ankerpunt gebruikt mag worden, aangegeven met een icoontje met een (A). In de regel mag je er vanuit gaan dat alleen de bevestigingspunten boven het middenrif als ankerpunt voor valbeveiliging gebruikt mogen worden. Alle punten die lager zitten hebben een andere functie, zoals werkplekpositionering of afdaling en mogen niet voor verankering gebruikt worden. 

Kijk ook goed of een bevestigingspunt enkelvoudig (A) of dubbel (A/2) is uitgevoerd. Bij een dubbel uitgevoerd bevestigingspunt vormen 2 lussen samen 1 ankerpunt. Dit is vaak het geval bij lussen die van bandmateriaal zijn gemaakt, maar soms ook bij stalen D-ringen.

Bij werkzaamheden in een besloten ruimte kan het raadzaam zijn om een harnasgordel te gebruiken met speciale aanhaakpunten op de schouders voor een eventuele redding. De plaats van dit aanhaakpunt is zo gekozen dat het lichaam verticaal blijft hangen en door een mangat naar buiten gehaald kan worden. Deze zijn echter niet bedoeld om als ankerpunt te worden gebruikt.

Let op goede pasvorm van je valgordel

Het is belangrijk dat een harnasgordel goed aansluit op je lichaam. Om bij een val de krachten goed te verdelen mag de gordel niet te ruim zitten. Maar je moet ook voldoende bewegingsruimte hebben om te kunnen werken. Let daarom bij het kopen van een harnasgordel goed op de maattabel.

De meeste veiligheidsgordels hebben een vorm waarbij er een band over de schouders loopt en de beenbanden schuin omhoog lopen vanuit de liesstreek. Deze vorm past goed bij staand werk, maar doe je veel gehurkt werk dan is een harnasgordel met horizontale beenbanden meer geschikt. Door de aangepaste loop van de rug- en schouderbanden geeft dit type gordel meer bewegingsvrijheid.

Maximaal gebruikersgewicht veiligheidsgordel

Let ook op het maximale gewicht waar een harnas voor gebruikt mag worden. Gordels worden getest voor verschillende gewichtsklassen. Tot voor kort was een gewicht van 100kg heel gebruikelijk, maar steeds meer gordels zijn nu getest voor 140kg.

Bedenk dat dit het gebruikersgewicht is inclusief kleding, andere PBM’s en gereedschap. Een snelle berekening laat zien dat je al snel boven de 100kg uitkomt.  Gemiddeld gewicht (85kg) + kleding (6kg) + PBM's (5kg) + gereedschap (5kg) > 100kg

Draagcomfort

Harnasgordel opties
Harnasgordel opties

Het gewenste draagcomfort is sterk afhankelijk van de gebruiksfrequentie en persoonlijke wensen. Opties die het comfort verhogen zijn :

  • Snelsluitingen (1), makkelijk voor snel aan- en uittrekken van de gordel
  • Verstelbare schouderbanden (2), nog beter afstellen van het harnas op de lengte van je bovenlichaam
  • “Revolver” verstelling (3) van de banden, extra snelle stel optie
  • Polstering (4) op schouder- en beenbanden, verdeelt de druk op de schouders en geeft bij de benen meer comfort wanneer de werkzaamheden meer hangend in harnas wordt gedaan. 
  • Rugpad (5), zorgt ervoor dat de banden goed in positie blijven staan en het harnas makkelijk is aan te trekken. 
  • Parkeerlussen (6) voor haken of gereedschap, zorgt ervoor dat je een vallijn even makkelijk kan weghangen en je je gereedschap onder handbereik hebt.
  • Stahulp, zorgt ervoor dat de kans op een suspension trauma wordt te verminderd.

Suspension trauma

En dan gebeurt het toch een keer. Je valt en hangt in je harnasgordel. Je merkt direct dat de banden in je liezen snijden. Deze situatie mag niet te lang duren. Doordat de bloedvaten in de liezen worden afgekneld stopt de bloedsomloop en door het hangen stopt ook de spierpomp functie. Om blijvende schade te voorkomen moet iemand daarom binnen 15 minuten gered zijn.

Na een val is het belangrijk om zo snel mogelijk de druk van de banden in de liezen weg te halen. Dit kan door ergens met de voeten op af te steunen. Voordeel is dat hiervoor ook de beenspieren worden gebruikt en de spierpomp blijft werken. Wanneer dit niet kan, omdat iemand nergens kan steunen of zelf bewusteloos is, is een snelle redding nog kritischer.

Om die reden is een stahulp een zeer nuttige optie om aan te brengen op een harnasgordel. Wanneer iemand bij bewustzijn is kan hij hiermee zelf een lus maken waar hij met beide voeten op kan staan en zo de druk op de liezen verminderen.

Lees ook : Eerste hulp bij een suspension trauma.

UNYC en 3M valbeveiligingsassortiment

In onze webshop zie je een selectie van de meest gebruikte harnasgordels. Ben je op zoek naar een specifieke toepassing of wil je een vrijblijvend advies voordat je een harnasgordel gaat kopen? Neem dan contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.