Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Waar let je op als je een ladder of trap koopt?

Ladders en trappen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar welke ladder is het meest geschikt voor de werkzaamheden die u wilt uitvoeren en welke kan je nu het best kopen? Is een ladder eigenlijk wel een geschikte werkplek en wat zegt de Arbo-wet hierover? Wat is een opstapje en moet daar ook een leuning opzitten? Op deze en de onderliggende pagina's hebben we een samenvatting gemaakt van de belangrijkste punten waar u op moet letten bij de aankoop van uw ladder of trap.

Welke typen ladders en trappen zijn er?

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen draagbaar klimmaterieel en vaste ladders en trappen. Bij vaste ladders en trappen heb je het over kooiladders en trappen voor toegang tot machines en overbruggingen van bijvoorbeeld leidingstraten. Hier komen we later in een apart deel nog op terug. In dit deel gaat het over ladders en trappen die op verschillende locaties kunnen worden gebruikt en makkelijk zijn te verplaatsen

 

De meest gebruikte soorten ladders
Enkele ladder Primus Skyworks
Enkele ladder
Opsteekladder 2-delig Premium Skyworks
Opsteekladder
Reformladder 3-delig Premium Skyworks
Reformladder
Schuifladder 2-delig Premium Skyworks
Schuifladder
Telescopische ladder XTenso Skyworks
Telescopische ladder
Vouwladder Telescopisch Skyworks
Vouwladder
Dakladder EvoKlip Skyworks
Dakladder

 

De meest gebruikte soorten trappen
Bordestrap Premium Skyworks
Bordestrap
Dubbele trap Premium Skyworks
Dubbele trap
Werktrap Veloce Skyworks
Werktrap
Werkbordes Modul Skyworks
Werkbordes

Wat is het verschil tussen een ladder en een trap?

Het belangrijkste verschil tussen een ladder en trap is de diepte van sport of trede. Een ladder heeft sporten om naar boven en beneden te klimmen. Deze sporten dienen minimaal 20mm diep te zijn. Vaak zijn ze echter wel iets dieper voor een beter stacomfort. Zo zijn de sporten van de Skyworks ladder standaard 30mm diep. Is het stavlak dieper dan 80mm dan wordt het een trede genoemd en is het een onderdeel van een trap. Doordat het stavlak van een trap dieper is, heeft deze een veel beter stacomfort dan een ladder en kan je er ook voor langere tijd op werken.

Een ander verschil tussen een ladder en trap is dat een trap over het algemeen vrijstaand gebruikt kan worden en een ladder meestal ergens tegenaan moet steunen. Uitzonderingen daarop zijn de reformladder en vouwladder die door een speciaal scharniermechanisme ook vrijstaand gebruikt kunnen worden.

Klik hieronder om meer te lezen over de verschillende soorten ladders en trappen en hun verschil in toepassing.

 

Ladder overzicht Skyworks
Trappen overzicht Skyworks
Lees meer over de verschillende soorten laddersLees meer over de verschillende soorten trappen

Wilt u een ladder of een trap kopen?

Wij helpen u graag bij het kiezen van de ladder of trap die het best past bij uw werkzaamheden. Neem voor een persoonlijk advies contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, zodat wij u kunnen bellen voor een afspraak.