Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Uit welke onderdelen is een rolsteiger opgebouwd?

Een rolsteiger wordt opgebouwd uit verschillende standaard onderdelen met vaste afmetingen. Hieronder lees je meer over de functie van de onderdelen. Ben je op zoek naar een vervangend onderdeel voor jouw rolsteiger? In de webshop vind je ons complete aanbod van rolsteiger onderdelen.


Rolsteiger overzicht onderdelen
Rolsteiger benaming onderdelen

Opbouwframe

Opbouwframe rolsteiger
Opbouwframe rolsteiger

Met het opbouwframe wordt de hoogte gemaakt van de rolsteiger. Het frame bestaat uit 2 staanders met daar tussen een aantal sporten. De pasbus boven in de staander zorgt voor de verbinding naar het volgende frame. Frames dienen altijd onderling te zijn geborgd met een borgpen. De sporten in het frame worden gebruikt om in de steiger naar boven en beneden te klimmen. Daarom zijn deze ook voorzien van een antislip profiel.

De frames zijn verkrijgbaar in 2 breedte maten en 2 lengte maten. De smalle opbouwframes wordt ook wel omschreven als frame-75 en zijn geschikt om één platform in te leggen. Het brede frame is geschikt voor twee platformen en wordt ook omschreven als frame-135. Beide zijn leverbaar als 1m hoog frame ook wel omschreven als 4-sporter en 2m hoog frame die ook omschreven wordt als 7-sporter. 

Andere namen voor het opbouwframe zijn : juk, rek, stelraam of ladder

“De meeste klanten kiezen voor een brede rolsteiger”

 

Platform

Rolsteiger platform
Rolsteiger platform met luik

Het platform dient als werkvloer of rustbordes in de rolsteiger. Traditioneel is het bovenste platform de werkvloer. De platformen daaronder zijn rustbordessen die ook gebruikt worden om de steiger te kunnen opbouwen. Om naar boven te kunnen klimmen is het platform voorzien van een luik. Deze moet zelfsluitend zijn en is daarom voorzien van een luikbandje of een speciaal scharnier die er voor zorgt dat luik weer vanzelf dichtvalt. Wanneer een werkvloer met dubbel platform wordt gemaakt kan één van de platformen zonder luik zijn uitgevoerd.

Om te voorkomen dat een platform uit de steiger waait moet er een windhaak op zitten. Afhankelijk van de uitvoering valt de haak automatisch om een sport of moet deze handmatig worden vastgezet. 

Het platform heeft een minimale breedte van 0,6m en afhankelijk van de gekozen productlijn een lengte van 1,90m, 2,50m of 3,05m. 

Andere namen voor het platform zijn : plank of bret

“Het 250 platform is de favoriet van de meest gebruikers”

  

Kantplank

Kantplanken voor rolsteiger
Kantplanken voor de werkvloer

De kantplank is een opstaande rand rond de werkvloer die voorkomt dat klein materiaal per ongeluk naar beneden kan vallen. De klantplank moet een minimale hoogte hebben van 15cm en moet aanwezig zijn bij iedere werkvloer. Platformen die alleen gebruikt worden om hoger in de steiger te komen hoeven geen kantplank te hebben.

Afhankelijk van de productlijn bestaat de kantplank uit losse planken die met een klemming rond de framestaander worden vastgezet in de steiger of als scharnierend geheel die zich om de buitenzijde van werkvloer klemt.

De lengte van de kantplank is afgestemd op de lengte van het platform en de breedte van de werkvloer of het frame.

 

Schoor

Schoor voor rolsteiger
Horizontaal of diagonaal schoor

Er zijn 2 soorten schoren : horizontalen en diagonalen. Deze schoren zorgen voor de stijfheid in de rolsteiger. Zonder deze schoren zou de rolsteiger direct in elkaar storten. De diagonalen worden in een kruis geplaatst. Bij een smal frame zit er een voor en de ander achter. Bij een breed frame worden er twee in een kruis aan beide zijden tegen de staande geplaatst.  De horizontalen worden in de basis van de steiger geplaatst om er voor te zorgen dat de frames daar niet kunnen verbuigen. Daarnaast worden de horizontalen ook als heup- en knieleuning gebruikt. Wanneer er te weinig schoren in de steiger zitten begint die te wiebelen en sta je veel minder vast in de steiger.  

Een schoor heeft klauwen met een borging die op de sport of staanderbuis worden geplaatst. De lengte van de schoren is afgestemd op de lengte van het platform. De diagonaal schoren zijn altijd langer dan de bijbehorende horizontaal schoren. De Skyworks schoren zijn ook voorzien van een sticker met een kleurcode en lengtemaat ; De horizontalen hebben een blauwe sticker en de diagonalen hebben een rode/oranje sticker.

Bij de nieuwe generatie rolsteigers is een groot deel van de horizontaal en diagonaal schoren vervangen door het leuningframe. Deze neemt daarbij de functie van de losse schoren over. 

Andere namen voor schoor zijn : stang, diagonaal of horizontaal

 

Voorloopleuning

Leuningframe nieuwe generatie rolsteigers
Leuningframe nieuwe generatie rolsteigers

De voorloopleuning is een relatief nieuw onderdeel van de rolsteiger. In de traditionele rolsteigers werd de leuning gemaakt van twee losse horizontaal schoren. Deze werden echter pas aangebracht op het moment dat iemand al op het platform stond en daarbij dus niet volledig was beschermd tegen valgevaar. Om altijd beschermd te zijn is een nieuwe generatie rolsteigers ontwikkeld waarbij de leuning al aangebracht wordt voordat je het bovenste platform beklimt.  en sta je dus altijd veilig achter een leuning staat zodra je op het platform komt. 

Het leuningframe bestaat uit een geheel van horizontalen en diagonalen en wordt in een keer in de rolsteiger gemonteerd. Dit is niet alleen veiliger, maar werkt ook sneller omdat er minder losse onderdelen inde steiger zitten.

Steeds meer gebruikers laten hun traditionele rolsteiger upgraden naar de vernieuwde opbouwmethode, omdat deze niet alleen veiliger werkt maar ook sneller is op en af te bouwen.”  

 

Stabilisator

Stabilisator voor rolsteiger
Stabilisator

De stabilisatoren zorgen ervoor dat de steiger niet kan omvallen wanneer er tijdens het werk of door de wind een horizontale kracht op komt te staan. Bij de berekening van de stabiliteit van de rolsteiger wordt uitgegaan van een maximale kracht van 30kg waarmee de steiger horizontaal wordt weggeduwd en windkracht 6 Bft die tegen de steiger aan blaast. 

De 30kg is genoeg om de kracht op te vangen die wordt uitgeoefend bij schilder- of timmerwerk, maar wordt de belasting door het werk zwaarder dan moet de steiger verankerd worden of zal een ander type steiger gebruikt moeten worden. 

Stabilisatoren dienen op alle vier de hoeken van de steiger te worden geplaatst. Volg hiervoor de instructies in de meegeleverde handleiding. Bij het verplaatsen van de rolsteiger mogen de stabilisatoren maar een klein stukje van de grond zijn gehaald, om te voorkomen dat steiger geen steun meer heeft op het moment dat deze onbedoeld over een oneffenheid wordt geduwd. 

 

Wiel met staander

Wiel met staander voor rolsteiger
Wiel met staander

De wielen vormen letterlijk de basis van de rolsteiger. Om de steiger makkelijk te kunnen verrollen is de standaard diameter 200mm. Het harde kunststof zorgt ervoor dat wielen ook tegen een stootje kunnen.

Een goede passing in de staander van het opbouwframe is belangrijk voor de stabiliteit en het verminderen van beweging in de rolsteiger tijdens het gebruik.

Met de spindel is de wielstaander in hoogte te verstellen en kan de rolsteiger goed horizontaal en verticaal gesteld worden. Gebruik de wielstaander echter niet om de werkvloer op hoogte te stellen. Bij voorkeur wordt de wartel niet hoger dan een vuistdikte opgedraaid. 

Tijdens het gebruik dienen alle wielen op de rem te staan. De wielen die Skyworks levert hebben een dubbel rempedaal waardoor het wiel ook weer makkelijk van de rem gehaald kan worden bij het verrollen. De rem is ook zo gemaakt dat het wiel recht onder de staander van het frame staat als deze is geremd. Hierdoor staat de steiger altijd stabiel. Wordt het wiel van de rem gehaald dan komt het wiel iets naar buiten en is het een zwenkwiel geworden waardoor de rolsteiger makkelijk is te sturen. Let erop dat wielen die zie zich niet automatisch centreren altijd handmatig zover mogelijk naar buiten worden gezet om de stabiliteit van de steiger te waarborgen. Deze zwenkwielen moeten ook dubbel geremd zijn.

Meer achtergrondinformatie? 

Wil je weten hoe je een rolsteiger opbouwt? Lees dan de handleiding die bij de betreffende steiger is meegeleverd. In de Supportgids Tips en Trucs geven we je ook een aantal praktische aanwijzingen en zie je hoe je in 8 stappen je rolsteiger opbouwt.

In de koopgids kan je verder lezen welke soorten steigers er zijn en vind je een overzicht met de verschillende eigenschappen van de steigers, zodat je zelf kan bepalen welke soort steiger het past bij jouw werkzaamheden. Ook vind je daar meer informatie over de wet- en regelgeving voor het gebruik van rolsteigers.