Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Praktische tips voor het kopen van een ankermiddel

Er is een groot aanbod van verschillende soorten ankermiddelen voor persoonlijke valbeveiliging. Om tot een goede keus te komen vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten voordat je een ankermiddel koopt.

Verschillende uitvoeringen

Het ankermiddel gebruik je om jezelf vast te kunnen maken aan een constructie die de klap kan opvangen bij een eventuele val. Welk middel je het best kiest, is sterk afhankelijk van de situatie en de werkzaamheden die je moet uitvoeren. Daarbij heb je de keus uit tijdelijke en permanente voorzieningen en ankermiddelen die vanuit één punt werken of met je mee bewegen.
 

Permanent ankerpunt

PERMANENT ANKERPUNT - Hier kies je voor wanneer er regelmatig op een locatie wordt gewerkt en leuningwerk geen optie is. Permanente ankerpunten kom je veel tegen op platte daken en bij laadstations voor vrachtwagen. Om het werkbereik te vergroten en niet steeds van ankerpunt te hoeven wisselen worden hier meestal kabelsystemen gebruikt waar een loper aan is bevestigt die mee beweegt met de gebruiker. Deze middelen vereisen allemaal een permanente verbinding met de constructie.

Tijdelijk ankerpunt

TIJDELIJK ANKERPUNT - Deze ankermiddelen gebruik je wanneer je incidenteel werk verricht op een locatie. Het kan ook zijn dat de locatie nog in aanbouw is of juist gesloopt wordt, waardoor leuningwerk tijdelijk ontbreekt. Afhankelijk van de uitvoering worden deze verplaatsbare ankermiddelen bevestigd aan de constructie door eerst een of meerdere gaten te boren of kan het ankermiddel direct geplaatst worden zonder aanpassing van de constructie. Wanneer er kolommen of binten aanwezig zijn, kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een strop of balkklem. Ook zijn er vrijstaande ankersystemen zoals de SYAM die voor een deur of raamopening geplaatst kunnen worden en die af steunen tegen de muur en de vloer. Daarnaast zijn er ook tijdelijke kabelsystemen waar grotere afstanden langs een rand mee afgelegd kunnen worden.

Beschikbare ondergrond / constructie

De locatie bepaalt uiteindelijk welk ankermiddel je het best kan gebruiken. Er is geen universeel ankermiddel dat je in iedere willekeurige situatie kan toepassen.

Heb je alleen een gladde wand zonder openingen of een vlakke vloer dan ontkom je er vaak niet aan dat je ergens een gat moet boren om een verankeringsoog aan te kunnen brengen. Is er een deur- of raamopening dan kan een deuranker of het SYAM mobiele anker een optie zijn. Beide kan je direct plaatsen zonder dat je eerst een gat voor de bevestiging hoeft te boren. 

Voor de bevestiging aan een kolom of stalen bint kan je gebruik maken van een strop of een balk-anker. Stroppen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen: van een oneindige lus gemaakt van een eenvoudige band voor incidenteel gebruik tot heavy duty banden met een rubberen bescherming aan de binnenzijde. Een balk-anker klemt om de rand van een stalen bint en is verkrijgbaar in diverse breedte maten. Naast een stationaire uitvoering is er ook een balk-anker dat in horizontale positie kan meebewegen over een bint.

Eén ding hebben de ankermiddelen wel gemeen en dat is dat ze sterk genoeg moeten zijn om de klap van een val op te kunnen vangen. In het algemeen geldt de regel dat zij minimaal bestand moeten zijn tegen een kracht van 12kN (ca. 1.200kg). Lees echter altijd de handleiding van het verbindingsmiddel voor de specifieke eisen die aan het ankerpunt worden gesteld.

Aandachtspunten bij het gebruik van een ankermiddel

Zorg er altijd voor dat je in een veilige zone staat op het moment dat je het ankerpunt plaatst en jezelf aanlijnt. Dit betekent dat je achter een leuning staat of op voldoende afstand van de rand. Voor het werken op platte daken zijn er specifieke branche afspraken gemaakt wat een veilige zone is en hoe die gemarkeerd moet zijn.

Let bij de keuze van je ankermiddel ook altijd op de eigenschappen van het verbindingsmiddel dat je er aan wilt koppelen. Zo heb je met het ene verbindingsmiddel meer vrije valhoogte nodig dan met het andere. Ook de positie ten opzichte van de locatie waar gewerkt wordt is belangrijk. Bij voorkeur zit een ankerpunt boven schouderhoogte van de gebruiker om de impact op het lichaam bij een eventuele val zo laag mogelijk te houden. Daarnaast moet je voorkomen dat er een slinger gevaar ontstaat, doordat iemand onder een te grote hoek weg loopt bij een ankerpunt. 

Diverse voorbeelden van ankerpunten :
  

Semi permanent beton anker
Semi permanent beton anker
Wig anker
Wig anker voor beton
Strop
Strop
Deur anker
Deur / Raam anker
Tijdelijke ankerlijn
Tijdelijke horizontale ankerlijn
Balk anker
Balk anker

SYAM en 3M valbeveiligingsassortiment

In onze webshop zie je een selectie van de meest gebruikte ankermiddelen. Ben je op zoek naar een specifieke toepassing of wil je een vrijblijvend advies voordat je een ankermiddel voor je persoonlijke valbeveiliging gaat kopen? Neem dan contact op onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.